Przepis i sposób przygotowania na: Tort
BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temp. 200`C ok. 20 min. Biszkopt wyjąć, ochłodzić i przekroić na 2 części.
KREM:
Białka ubić. Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i cukier wanilinowy- wymieszać. Do masy dodać po łyżce zmielonej kawy i kakao, a następnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Tak przygotowanym kremem, ale nie całym przesmarować jedną połowę biszkoptu.
DODATKI:
Na uprzednio położony krem na biszkopt, nałożyć banany. ( skroić w paski i równo wyłożyć).
Położyć drugą część biszkoptu . Pozostałym kremem smarujemy tort dookoła.
Margarynę rozpuścić w garnku dodać 3 tabliczki czekolady i roztopić. Polać po torcie i równo rozetrzeć. całość posypać wiórkami kokosowymi ( dookoła tortu też). Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 h.
Oczywiście wiórki kokosowe i banany można zamienić na co się tylko chce:)