Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 5
cukier 1 szkl
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KREM

masło 1 kostka
jaja 2
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
kawa 1 łyżka zmielonej kawy
kakao 1 łyżka

DODATKI

masło 1
banan 4 szt.
czekolada gorzka 3 tabliczki
wiórki kokosowe 1 opakowanie

Blacha

margaryna do wysmarowania formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Tort

( Nagrzać piekarnik do temperatury ok. 200*C)
BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temp. 200`C ok. 20 min. Biszkopt wyjąć, ochłodzić i przekroić na 2 części.

KREM:
Białka ubić. Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i cukier wanilinowy- wymieszać. Do masy dodać po łyżce zmielonej kawy i kakao, a następnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.

Tak przygotowanym kremem, ale nie całym przesmarować jedną połowę biszkoptu.

DODATKI:
Na uprzednio położony krem na biszkopt, nałożyć banany. ( skroić w paski i równo wyłożyć).
Położyć drugą część biszkoptu . Pozostałym kremem smarujemy tort dookoła.

Margarynę rozpuścić w garnku dodać 3 tabliczki czekolady i roztopić. Polać po torcie i równo rozetrzeć. całość posypać wiórkami kokosowymi ( dookoła tortu też). Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 h.
Oczywiście wiórki kokosowe i banany można zamienić na co się tylko chce:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak