Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort 18-stkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 12 szt
cukier 14 łyżek
mąka 10 łyżek
proszek do pieczenia 1 opakowanie
kakao 3 łyżki
Krem:
margaryna 25 dkg
jaja 2 szt
cukier 0.5 szklanki
sok z cytryny 0.5 szt
czekolada mleczna 15 dkg
kakao 3 łyżki
DODATKOWO:
masa plastyczna:
barwniki
ozdoby do tortu gotowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort 18-stkowy

Biszkopt jasny:
Sześć białek ubijamy na sztywno z sześcioma łyżkami cukru. Dodajemy żółtka,mąkę (6łyżek) i pół opakowania proszku do pieczenia. Mieszamy,wylewamy na natłuszczoną tortownicę. Pieczemy do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.

Biszkopt ciemny:
Sześć białek ubijamy na sztywno z ośmioma łyżkami cukru. Dodajemy żółtka,mąkę (4łyżki) i pół opakowania proszku do pieczenia oraz trzy łyżki kakao. Pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.

Krem czekoladowy:
Margarynę ucieramy z sokiem z cytryny na puszystą masę,dodajemy przesiane kakao,ucieramy. Jajka ubijamy na parze z cukrem,w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę. Do utartej na puszystą masę margaryny wlewamy masę jajeczną i ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na 15minut.

Przekładamy tort w następujący sposób:
biszkopt ciemny, krem, biszkopt jasny krem,biszkopt ciemny, krem, biszkopt jasny,obsmarowujemy cały tort resztką kremu. 3/4 masy plastycznej cukrowej cienko wałkujemy,oblepiamy nią tort. Resztę farbimy,robiąc napis, i dekorujemy gotowymi kwiatami. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.11.2012 11:56
bardzo ładny tort
tomek18 06.10.2012 10:05
wspaniały tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak