Przepis i sposób przygotowania na: Tort 18-stkowy
Sześć białek ubijamy na sztywno z sześcioma łyżkami cukru. Dodajemy żółtka,mąkę (6łyżek) i pół opakowania proszku do pieczenia. Mieszamy,wylewamy na natłuszczoną tortownicę. Pieczemy do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Biszkopt ciemny:
Sześć białek ubijamy na sztywno z ośmioma łyżkami cukru. Dodajemy żółtka,mąkę (4łyżki) i pół opakowania proszku do pieczenia oraz trzy łyżki kakao. Pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Krem czekoladowy:
Margarynę ucieramy z sokiem z cytryny na puszystą masę,dodajemy przesiane kakao,ucieramy. Jajka ubijamy na parze z cukrem,w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę. Do utartej na puszystą masę margaryny wlewamy masę jajeczną i ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na 15minut.
Przekładamy tort w następujący sposób:
biszkopt ciemny, krem, biszkopt jasny krem,biszkopt ciemny, krem, biszkopt jasny,obsmarowujemy cały tort resztką kremu. 3/4 masy plastycznej cukrowej cienko wałkujemy,oblepiamy nią tort. Resztę farbimy,robiąc napis, i dekorujemy gotowymi kwiatami. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.