Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcikowa lala

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3/4 l
budyni śmietankowych 4 opakowania
margaryny 1 kostka
poncz do nasączenia
wiórków kokosowych 1 paczka
cukru pudru 1 kg
pianek marshmalows po 90 g 3 opakowania
dżem kwaśny 1 słoik
Biszkopt 1 z 4 jaj
Biszkopt 1 z 5 jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Torcikowa lala

Upiec dowolne biszkopty z 4 jajek w formie babkowej z kominkiem i z 5 jajek w średniej wielkości tortownicy. Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Następnie zmiksować z margaryną na gładką masę. Biszkopty przekroić: pierwszy na 3 części, drugi na 2. Lekko je nasączyć ponczem, posmarować dżemem i położyć krem. Złożyć w całość tzn. okrągły biszkopt na spód tortu a babkę na górę. Ta część posłuży za suknię dla lalki. Następnie wkładamy w środek babki zawiniętą w folię aluminiową do połowy lalkę. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Rozpuścić pianki i wgnieść w nie tyle cukru pudru by powstała masa plastyczna. Rozwałkować wałkiem i wycinać potrzebne części ubrania, ozdoby. Lalkę ubrać według własnego pomysłu. Masę można barwić na różne kolory barwnikami spożywczymi. Tortu nie nasączałam za bardzo a masa budyniowa musi być sztywna bo ciężar ubrania lalki jest spory i ciasto mogłoby się rozpaść.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna70 12.12.2010 20:31
piękna!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak