Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki bezowe z wiśnią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
cukier 320 g
ocet 1 łyżka
śmietana kremowa 30% 500 ml
orzechy włoskie 30 g
daktyle 5 szt
kakao gorzkie 1 łyżka
kakao do posypania
kajmak 4 kawowy
serek mascarpone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki bezowe z wiśnią

1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, na koniec dodajemy ocet i mieszamy białka łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na niego łyżką ubite białka na jedną bezę ok 2 łyżek białek.
Bezy pieczemy przez ok 70 minut. Przez pierwsze 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie przez 60 minut w temperaturze 140 stopni.
2. Kremówkę ubijamy. Mascarpone mieszamy dokładnie z kajmakiem i delikatnie łyżkami dodajemy do kremówki i już łyżką nie mikserem delikatnie wszystko łączymy. Na końcu dodajemy migdały, daktyle, orzechy, 2 łyżki kakao i wszystko mieszamy.
3. frużelina- Odciek z owoców -odciek z owoców podgrzewamy na maksa.Ostudzoną żelatynę mieszamy z sokiem i dodajemy do wiśni po wystygnięciu zgęstnieją. Wiśnie najlepiej jak są zamrożone albo ze słoika nie świeże.
4. Na ostudzone bezy kładziemy frużelinę wiśniową, następnie masę. Z pośród upieczonych bez 3 drobno rozkruszamy i posypujemy wierzch, na nie sypiemy kakao.
SMACZNEGO:)!
zapraszam na kokieteriasmaku.blogspot.com :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 06.02.2016 13:55
apetycznie wygląda
Jusiaa 03.11.2013 18:24
Poproszę taki torcik bezowy :) pychotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak