Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki bezowe z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Beza

białko 3
cukier 150 g
cukier trzcinowy 1 łyżka
orzechy włoskie 5-6 sztuk
ocet winny 1 łyżeczka
sól szczypta

Krem

serek mascarpone 150 g
śmietana 30% 150 ml
orzechy włoskie 1/2 szklanki
kajmak 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki bezowe z orzechami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet winny i zmiksować.
Masę bezową wyłożyć na papier.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale powinny być suche i chrupkie.
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać orzechy i wymieszać.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 18.11.2015 19:49
uwielbiam bezowe smakołyki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak