Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik ze śledziem.

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledź świeży mały 10 szt
ziemniaki 8 szt
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
oliwki czarne 5 szt
oliwa 25 ml
sól, pieprz
tymianek 2 (posiekany)
sok z cytryny 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ze śledziem.

Kroki postępowania

1
Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety.
Wykonanie:
Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min.
Krok 1 - Torcik ze śledziem. foto
2
Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany.
Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową.
Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną.
Krok 2 - Torcik ze śledziem. foto
3
Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak)
Krok 3 - Torcik ze śledziem. foto
4
i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki.
Ozdobić wg uznania.
Krok 4 - Torcik ze śledziem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 26.10.2015 15:48
uwielbiam takie
staropolanka5 22.10.2015 13:56
sledzie sa smaczne
Gabi44 23.11.2013 23:05
Można się zachwycić i najeść.
fotoviderek 23.11.2013 18:50
Kolejny Twój przepis, który cieszy wzrok :)
Babciagramolka 23.11.2013 17:10
O rany - tylko żeby tego moja Mamcia nie zobaczyła bo mi zaraz każe robić :)
monia2005 23.11.2013 15:35
pięknie wygląda
IZABELA29 23.11.2013 14:56
bardzo ciekawa propozycja
Megg 23.11.2013 14:20
uwielbiam śledziki, pycha
Jadwiga/Jaga85 23.11.2013 13:33
Bardzo oryginalnie!!!
mikrusiak 23.11.2013 13:21
prezentuje się bardzo wytwornie :)
Olga_SK 23.11.2013 12:01
Jak zwykle potrafisz czymś zaskoczyć :)
Pyszota 23.11.2013 11:42
Wygląda imponująco :)
patryska76 23.11.2013 11:42
Ciekawe danie ;-)
adelajda 23.11.2013 10:36
Wygląda rewelacyjnie :)
Rysia 23.11.2013 10:35
Pięknie się prezentuje.
ao_12 23.11.2013 10:13
Rewelacyjny tort...pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak