Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z serkiem mascarpone
Poncz: w gorącej wodzie rozpuścić cukier a następnie dodać rum i kawę a na koniec sok z cytryny( poncz musi być zimny )
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek). Zostawić do przestygnięcia. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody (nie może być grudek).
Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Pod sam koniec wlać powoli żelatynę – powinna być jeszcze lekko letnia i płynna. Zmiksować. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i espresso i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką
Krem podzielić na 3 części – jedna cześć powinna być większa (do posmarowania góry, brzegów i zrobienia dekoracji)
Przekroić biszkopt na dwa krążki polać ponczem jeden na spodzie posmarować dżemem porzeczkowym ,masę podzielić na 3 części jedną częścią posmarować krążek z dżemem przykryć biszkoptem i znów masa i ostatnia część biszkoptu resztą masy posmarować boki i wierzch udekorować wiórkami kokosowymi i czekoladowymi ziarenkami kawy.Smacznego.