Torcik z masą truskawkową i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt.

  • jajko

    5 szt,
  • mąka tortowa

    3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl,
  • cukier

    3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki,
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki,
  • sól

    szczypta,

krem śmietankowy;

  • śmietana 30%

    600 ml,
  • fix do śmietany

    2 op,
  • cukier puder

    3 łyżki,

masa truskawkowa;

  • masa

    1 op.śmietanowa truskawkowa
  • śmietana 30%

    500 ml,
  • truskawki świeże

    300 g,
  • cukier

    3 łyżki,
  • galaretka truskawkowa

    1 op,

dodatkowo;

  • wiórki kokosowe

    100 g,
  • truskawki świeże

    do dekoracji,
  • dekoracja

    koraliki cukrowe,
  • konfitura

    1 sł.czarna porzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt ;
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem i sodą połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.

Masa truskawkowa zrobiona według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem podgrzane i połączone z galaretką truskawki.( do gorących truskawek wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki).

Poncz;
przegotowana woda połączona z sokiem z cytryny oraz cukrem.

Krem śmietankowy ;
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem , pod koniec ubijania połączyć ze śmietan fixem.

Składanie całego tortu;
Biszkopt po wystudzeniu kroje na trzy blaty.
Każdy blat nasączam ponczem.
Pierwszy spodni blat wkładam na patere,smaruje konfiturą z czarnej porzeczki dosyć grubo, nakładam połowę masy truskawkowej,następnie nakładam drugi blat robię tak samo jak z pierwszym nakładając resztę masy truskawkowej.
Nakładam trzeci ostatni blat , dociskam równając torcik.
Cały tort smaruje kremem śmietankowym,boki obkładam wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekoruje truskawkami oraz kremem śmietankowym , a także koralikami cukrowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 27.06.2017 18:03
pieknie wygląda
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 06:54
Dziękuję;)
ben-ka 25.06.2017 10:38
extra torcik !
gusia1000 25.06.2017 00:50
Elegancki tort.
Ola1young 24.06.2017 18:23
cudowny tort :)
katarzynka455 24.06.2017 15:27
jak zwykle piękny i smaczny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat