Torcik z masą rabarbarową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    3 sztuki
  • czekolada mleczna

    8 dag
  • rabarbar

    40 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
  • truskawki

    1/2 kg
  • DODATKOWO:

  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • smietan-fiks

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto :
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę ,następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec drobno pokrojoną czekoladę.
Piec około 10 min w gorącym piekarniku
Masa rabarbarowa :
Rabarbar oczyścić ,pokroić na mniejsze kawałki,zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku,dodać sól,następnie postawić na palniku i rozgotować .Do rozgotowanego rabarbaru dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 2 szklankach wody i truskawki,odstawiamy do zgęstnienia.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowy i śmietan fiksem .

Upieczone i ostudzone ciasto nasączamy winem truskawkowym,wykładamy gęstą masę i jak zastygnie wykładamy całą bitą śmietanę ,dowolnie dekorujemy .
Odstawiamy do schłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 09.05.2013 13:34
powinno być z masą rabarbarowo-truskawkową, pychota :)
Ewa104 24.01.2012 10:06
Pyszne ciacho,piekne zdj?cie.
iwona332 25.07.2011 09:48
super
ewasylwia 08.05.2011 16:09
super ciasto jak zwykle
SmacznaPyza 08.05.2011 12:53
przyznam, że nie przepadam za rabarbarem, ale Twój torcik wygląda apetycznie
Misiabe 08.05.2011 12:24
Pychotka!!!
Mysiunia 08.05.2011 10:41
ładnie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat