Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z masą rabarbarową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
czekolada mleczna 8 dag
rabarbar 40 dag
cukier 1 szklanka
sól 1/4 łyżeczki
galaretka truskawkowa 2 sztuki
truskawki 1/2 kg
DODATKOWO:
śmietana 30% 300 ml
cukier waniliowy 1 sztuka
smietan-fiks 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą rabarbarową

Ciasto :
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę ,następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec drobno pokrojoną czekoladę.
Piec około 10 min w gorącym piekarniku
Masa rabarbarowa :
Rabarbar oczyścić ,pokroić na mniejsze kawałki,zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku,dodać sól,następnie postawić na palniku i rozgotować .Do rozgotowanego rabarbaru dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 2 szklankach wody i truskawki,odstawiamy do zgęstnienia.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowy i śmietan fiksem .

Upieczone i ostudzone ciasto nasączamy winem truskawkowym,wykładamy gęstą masę i jak zastygnie wykładamy całą bitą śmietanę ,dowolnie dekorujemy .
Odstawiamy do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 13:34
powinno być z masą rabarbarowo-truskawkową, pychota :)
Ewa104 24.01.2012 10:06
Pyszne ciacho,piekne zdj?cie.
iwona332 25.07.2011 09:48
super
ewasylwia 08.05.2011 16:09
super ciasto jak zwykle
SmacznaPyza 08.05.2011 12:53
przyznam, że nie przepadam za rabarbarem, ale Twój torcik wygląda apetycznie
Misiabe 08.05.2011 12:24
Pychotka!!!
Mysiunia 08.05.2011 10:41
ładnie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak