Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą mascarpone na spodzie gruszkowym z cukrem muscovado
Po wystudzeniu miksujemy na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem, tak aby masa była puszysta i gęsta. Stale miksując dodajemy olej rzepakowy, mąkę oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a po chwili również mus z gruszek.
Masę wylewamy na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy do suchości patyczka, czyli około 50 minut.
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy do zgęstnienia masy. Dodając w międzyczasie cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Gdy upieczone ciasto wystygnie przekrawamy go poziomo na pół, tak by uzyskać dwa okrągłe cieńsze spody i przekładamy je powstałą masą. Całość posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.