Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z kremem zabajone

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt
cukier 30 g
mąka ziemniaczana 25 g
mąka pszenna 25 g
żółtko jajek 2 szt
cukier 50-60 g
likier Marsala 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek
śmietanka 100 ml 36%
cukier puder 1 łyżka
jagody goji łyżka
listki mięty 2 szt
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kremem zabajone

Kroki postępowania

1
Białko odzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier (30g)i ubijać jeszcze chwilę;
Krok 1 - Torcik z kremem zabajone foto
2
Cały czas ubijając dodać żółtko;
Krok 2 - Torcik z kremem zabajone foto
3
Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ruchem od dołu do góry;
Krok 3 - Torcik z kremem zabajone foto
4
Formę o średnicy 13-15 cm wysmarowaś masłem, obsypać mąką;
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni;
Krok 4 - Torcik z kremem zabajone foto
5
Przełożyć ciasto biszkoptowe do formy i piec do suchego patyczka (około 20 minut);
Krok 5 - Torcik z kremem zabajone foto
6
Zółtka z cukrem ubić na parze ( ok 5-6 minut);
Krok 6 - Torcik z kremem zabajone foto
7
Dodać 2-3 ml likieru i kontynuować jeszcze chwilę ubijanie;
Krok 7 - Torcik z kremem zabajone foto
8
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, po kilku minutach odcisnąć z wody;
Krok 8 - Torcik z kremem zabajone foto
9
Zelatynę rozpuścić na malutkim ogniu
Krok 9 - Torcik z kremem zabajone foto
10
Rozpuszczoną żelatynę roźcieńczyć z łyżką ubitych żółtek, a następnie dodać do reszty, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki;
Krok 10 - Torcik z kremem zabajone foto
11
Smietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru;
Krok 11 - Torcik z kremem zabajone foto
12
Wyjąć zabajone z lodówki i wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką;
Krok 12 - Torcik z kremem zabajone foto
13
Biszkopt przekroić wpoprzek na 3 części;
Krok 13 - Torcik z kremem zabajone foto
14
Na każdą cześć biszkopta nakładać krem, przykrywać drugą i tak aż do wykończenia warstw;Wstawić torcik do lodówki na conajmniej 1 h;
Krok 14 - Torcik z kremem zabajone foto
15
Wierzch udekorować dowolnie, ja użyłam wcześniej namoczonych jagód goji i mięty;
Smacznego!
Krok 15 - Torcik z kremem zabajone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 21.10.2016 08:47
aż chciałoby się zjeść :)
IZABELA29 17.10.2016 19:07
Super deserek
Patrycja33 12.08.2016 23:21
wyglada smacznie.az slinka leci:-)
Goya 06.04.2016 21:26
bardzo pomysłowe
strzelec02 21.08.2015 16:58
Pięknie wygląda.
Justyna Jussstiii 06.08.2015 22:23
małe kulinarne cudo :)
agaK. 23.06.2015 12:28
Przepyszny deserek:)
cukiereczek 14.05.2015 16:25
mała wielka słodycz
endzi
endzi 27.04.2015 15:23
Na pewno smakowite ciasto :))
dom-agi 19.04.2015 14:03
Bardzo apetyczne!
Kasiaaa 15.04.2015 20:24
Świetny ! ;)
Ola1young 26.03.2015 12:52
fajniutki torcik :)
stokrotka 07.03.2015 21:26
same smakowitości!
Asik32 01.03.2015 18:19
Na pewno warto je zrobić:-)
natalia.doradca 28.02.2015 17:52
Świetne ciacho :)
Adamorek 18.01.2015 02:15
doskonały deser
tytka 11.01.2015 12:25
świetnie wygląda, taki równiutki
as28 21.11.2014 20:35
super torcik
as28 12.11.2014 16:43
aż ślinka leci na torcik...
turkus3 11.11.2014 12:13
powiem krótko - mniam... !!!
kasia.s 09.11.2014 10:50
Rewelacja:)
ben-ka 20.10.2014 13:58
Pychota! taki mogłabym jeść i jeść.
wioleczka83 15.10.2014 20:21
pychota, uwielbiam takie
wioleczka83 12.10.2014 21:32
pyszniutkie ciacho
Ada-Gaba 05.10.2014 20:02
torcik 1 klasa, rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak