Torcik z kremem zabajone

Torcik z kremem zabajone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • cukier

    30 g
  • mąka ziemniaczana

    25 g
  • mąka pszenna

    25 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    50-60 g
  • likier Marsala

    2-3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 listek
  • śmietanka

    100 ml 36%
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jagody goji

    łyżka
  • listki mięty

    2 szt
  • Do dekoracji:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik z kremem zabajone foto
Białko odzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier (30g)i ubijać jeszcze chwilę;
Krok 2 - Torcik z kremem zabajone foto
Cały czas ubijając dodać żółtko;
Krok 3 - Torcik z kremem zabajone foto
Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ruchem od dołu do góry;
Krok 4 - Torcik z kremem zabajone foto
Formę o średnicy 13-15 cm wysmarowaś masłem, obsypać mąką;
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni;
Krok 5 - Torcik z kremem zabajone foto
Przełożyć ciasto biszkoptowe do formy i piec do suchego patyczka (około 20 minut);
Krok 6 - Torcik z kremem zabajone foto
Zółtka z cukrem ubić na parze ( ok 5-6 minut);
Krok 7 - Torcik z kremem zabajone foto
Dodać 2-3 ml likieru i kontynuować jeszcze chwilę ubijanie;
Krok 8 - Torcik z kremem zabajone foto
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, po kilku minutach odcisnąć z wody;
Krok 9 - Torcik z kremem zabajone foto
Zelatynę rozpuścić na malutkim ogniu
Krok 10 - Torcik z kremem zabajone foto
Rozpuszczoną żelatynę roźcieńczyć z łyżką ubitych żółtek, a następnie dodać do reszty, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki;
Krok 11 - Torcik z kremem zabajone foto
Smietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru;
Krok 12 - Torcik z kremem zabajone foto
Wyjąć zabajone z lodówki i wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką;
Krok 13 - Torcik z kremem zabajone foto
Biszkopt przekroić wpoprzek na 3 części;
Krok 14 - Torcik z kremem zabajone foto
Na każdą cześć biszkopta nakładać krem, przykrywać drugą i tak aż do wykończenia warstw;Wstawić torcik do lodówki na conajmniej 1 h;
Krok 15 - Torcik z kremem zabajone foto
Wierzch udekorować dowolnie, ja użyłam wcześniej namoczonych jagód goji i mięty;
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (82)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 21.10.2016 08:47
aż chciałoby się zjeść :)
IZABELA29 17.10.2016 19:07
Super deserek
Patrycja33 12.08.2016 23:21
wyglada smacznie.az slinka leci:-)
Goya 06.04.2016 21:26
bardzo pomysłowe
strzelec02 21.08.2015 16:58
Pięknie wygląda.
Justyna Jussstiii 06.08.2015 22:23
małe kulinarne cudo :)
agaK. 23.06.2015 12:28
Przepyszny deserek:)
cukiereczek 14.05.2015 16:25
mała wielka słodycz
endzi 27.04.2015 15:23
Na pewno smakowite ciasto :))
dom-agi 19.04.2015 14:03
Bardzo apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat