Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORCIK Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 5 szt
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

DO PRZEŁOŻENIA

śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
dżem z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: TORCIK Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę. Wsypujemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kolejno po jednym żółtku. Miksujemy. Mieszamy ze sobą dwie mąki i proszek do pieczenia. Przesiewamy do miski z masą jajeczną. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w okrągłej tortownicy około 35 min. w temp. 180 st. (w zależności od piekarnika)
Krok 1 - TORCIK Z DŻEMEM Z  CZARNEJ PORZECZKI foto
2
Ubijamy bita śmietanę. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie warstwy. Pierwszą możemy nasączyć według uznania. Nakładamy dżem z porzeczek, połowę bitej śmietany, przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy resztę bitej śmietany.
Krok 2 - TORCIK Z DŻEMEM Z  CZARNEJ PORZECZKI foto
3
Dowolnie dekorujemy.
Krok 3 - TORCIK Z DŻEMEM Z  CZARNEJ PORZECZKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.04.2015 19:37
super torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak