Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z czarną porzeczką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżka
poncz
woda 1/2 szkl.
sok z cytryny
cukier puder 2 łyżeczki
spirytus 2 łyżeczki
ponadto :
śmietana roślinna 1 litr
płatki migdałowe 50 g
czarna porzeczka 200 w syropie

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.

Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem.
Krok 1 - Torcik z czarną porzeczką foto
2
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji i dodajemy czarną porzeczkę odsączoną ze syropu.
Krok 2 - Torcik z czarną porzeczką foto
3
Smarujemy krążki masą śmietanową układając poszczególne warstwy. Boki i wierz tortu smarujemy cienką warstwą masy.
Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy wierzch tortu.Boki obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.Tort schładzamy w lodówce.

Śmietana roślinna nie wymaga dodawania cukru ani żelatyny,możemy łączyć ją ze świeżymi owocami,konfiturami,alkoholami np.adwokatem.

Ciasto może stać w lodówce kilka dni i śmietana nie zmienia konsystencji.
Krok 3 - Torcik z czarną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 08.11.2013 09:39
pięknie wyglądsa
ana1 01.11.2013 07:28
piękny torcik. a jaki cudny biszkopt
malaczarna23 31.10.2013 16:21
piękny tort:)
Kasia35 31.10.2013 08:23
pyszny tort
Magula 31.10.2013 07:50
super torcik, robi wrażenie naprawdę
w mojej kuchni 30.10.2013 21:40
apetyczne ciasto i takie kolorowe
kasienka23 30.10.2013 20:45
pyszne ciasto! uwielbiam czarną porzeczkę!
Renata22 30.10.2013 20:13
Jest przepiękny!
gusia1000 30.10.2013 19:56
Lubię takie słodkości.
Pyszota 30.10.2013 19:49
musi być pyszny
Poison1988 30.10.2013 19:47
przepiękny :) aż ślinka cieknie :)
Smaczna_B 30.10.2013 19:18
wspaniały , to jest dopiero talent!
mufinka79 30.10.2013 19:16
Piękny kolorek, super torcik :)
Aannkaa82 30.10.2013 19:01
Wyglada obłędnie, chętnie bym się poczęstowała :)
Małgorzata9 30.10.2013 18:56
kusi samym wyglądem
jussta 30.10.2013 18:31
Wow piękny jest
IwonaDD 30.10.2013 18:11
robi wrażenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak