Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z bezą i masą budyniową

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe;
mak niebieski 200 g
mąka pszenna 40 g
jajko 6
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier kryształ 200 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 80 g
białko 3
cukier puder 120 g
wiórka kokosowe 100 g
krem budyniowy
budyń śmietankowy 3
mleko 750 ml
cukier kryształ 3 łyżki
żółtko jajek 3
masa cukrowa
Ciasto: Kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bezą i masą budyniową

Kroki postępowania

1
Ciasto makowe;
200 g maku niebieskiego
6 jajek
40 g mąki pszennej
200 g cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g bułki tartej

Ciasto kokosowe:
120 g cukru pudru
80 g wiórków kokosowych białych
3 białka

Krem budyniowy:
3 budynie śmietankowe
750 ml mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru
550 g margaryny
Krok 1 - Torcik z bezą i masą budyniową foto
2
Przygotowujemy ciasto makowe;

Żółtka ubijamy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Do żółtek dosypujemy mak ,mąkę i proszek do pieczenia.
Pod koniec łączymy z ubita pianą .
Przekładamy do blaszki o wymiarach 32 x26 cm.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 35 minut.
Po upieczeniu studzimy a następnie kroimy na dwa równe blaty.
Krok 2 - Torcik z bezą i masą budyniową foto
3
Ciasto kokosowe;

Ubijamy białka dodajemy pod koniec ubijania cukier puder.
Wsypujemy wiórka i już łyżką delikatnie mieszamy z masą .
Pieczemy w takiej samej blaszce co ciasto makowe.
Studzimy.
Krok 3 - Torcik z bezą i masą budyniową foto
4
Masa budyniowa:

Gotujemy 500 ml mleka, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem.
Na gotujące się mleko wlewamy proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy.
Margarynę ścieramy na tarce jarzynowej ,a następnie miksujemy z zimnym budyniem.
Krok 4 - Torcik z bezą i masą budyniową foto
5
Składamy tort:
Na jeden blat makowy wykładamy połowę masy budyniowej.
Przykrywamy ciastem - bezą kokosową i znów wykładamy krem budyniowy.
Przykrywamy blatem makowym.
Przykrywamy całość masą cukrową .
Krok 5 - Torcik z bezą i masą budyniową foto
6
Chłodzimy w lodówce.
Krok 6 - Torcik z bezą i masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 21.09.2015 07:01
pyszne ...i bardzo apetyczne
ppaulina 03.03.2014 12:08
rewelacyjny
Anna169Hosz 19.12.2013 17:49
Niebo w gębie!
Łucja 02.07.2013 12:30
jedna z moich ulubionych kombinacji :) mak i kokos :) pięknie go ozdobiłaś!
Klausia 09.05.2013 13:19
ależ bym zjadła takie cudeńko :)
smakowita 08.05.2013 12:27
ładnie udekorowane i bardzo pyszne ciacho
Aneta41 05.05.2013 10:05
wygląda jak prosto z cukierni!!:)
olkaaa 01.05.2013 09:29
uwielbiam takie ciasta
cooleczka 30.04.2013 14:58
tylko pozazdrościć, że ma się w domu kogoś, kto piecze takie wspaniałe ciasta :)
kuklik 25.04.2013 16:21
no no pozazdrościć
anemon 25.04.2013 13:58
Bardzo elegancko się prezentuje Twój tort.
caralajna 24.04.2013 07:42
ciekawe ciasto
barbara11561 23.04.2013 07:09
przepyszny Twój torcik:)
magdalea 22.04.2013 21:36
wygląda przepysznie, zapisuję do wypróbowania:)
alaaa 22.04.2013 20:42
piękne i apetyczne,moje smaki
teresa18 22.04.2013 19:16
kusząca rozkosz
romanrafal
romanrafal 22.04.2013 13:57
piękne,pyszne,wspaniałe
pierniczkowo 22.04.2013 11:11
niesamowita dekoracja, uwielbiam ciasta z budyniem :)
Alex_M 22.04.2013 08:43
aż ślinka cieknie!
Pietruszka 21.04.2013 22:03
bardzo ładnie wygląda i pewnie jest smaczny
Gary Michy 21.04.2013 21:24
Wygląda obłędnie. Pycha! :)
Katarzyna/kate1980 21.04.2013 20:51
prześliczny
wyattearp 21.04.2013 19:45
świetne ciasto
Andrzej8 21.04.2013 19:45
chętnie bym się poczęstował
IZABELA29 21.04.2013 19:27
czekoladko zapraszam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak