Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Mój dzisiejszy torcik z ciasta francuskiego powstał po krótkim namyśle na coś słodkiego. A że mój mąż bardzo lubi bitą śmietanę, postanowiłam ten torcik przygotować dla niego z okazji zbliżających się Walentynek i to z dużą ilością śmietanki.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • żółtko surowe

    1 szt.
  • woda zimna

    1 duża łyż.
  • śmietana kremowa 30%

    500 mililitrów
  • cukier puder

    2 duże łyż.
  • śmietan fix

    2 opakowania
  • konfitura

    4 duże łyż.
  • polewa czekoladowa

    3 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwinąć, przyłożyć talerz i wyciąć koło. Z pozostałego ciasta foremką w kształcie serca wykroić serduszka.
Koło ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem małej ilości wody.
Tak samo przygotować wykrojone serduszka.
Blachę włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 15 minut.
W międzyczasie mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix.
Po upieczeniu i wystudzeniu koło wysmarować dżemem (czekośliwką), następnie nałożyć ubitą śmietanę, a na śmietanie ułożyć serduszka.
Serduszka udekorować rozpuszczoną czekoladą deserową lub polewą czekoladową.

Bożena Matuszczyk
Jeżeli nie mamy czekośliwki, to możemy ją zastąpić jakąś konfiturą, np. malinową. Śmietan fixy możemy zastąpić rozpuszczoną żelatyną. Czekośliwka to dżem ze śliwek z dodatkiem kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:29
Dobre.
bietka 05.02.2019 14:40
Z chęcią zjadłabym kawałeczek takiego torcika :)
Bożena Matuszczyk 04.02.2019 22:11
Szybki i smaczny;)
ben-ka 04.02.2019 20:13
Szybki deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat