Przepis i sposób przygotowania na: Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwinąć, przyłożyć talerz i wyciąć koło. Z pozostałego ciasta foremką w kształcie serca wykroić serduszka.
Koło ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem małej ilości wody.
Tak samo przygotować wykrojone serduszka.
Blachę włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 15 minut.
W międzyczasie mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix.
Po upieczeniu i wystudzeniu koło wysmarować dżemem (czekośliwką), następnie nałożyć ubitą śmietanę, a na śmietanie ułożyć serduszka.
Serduszka udekorować rozpuszczoną czekoladą deserową lub polewą czekoladową.