Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Tubisiowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
sól 1 szczypta
cukier 200 gram
mąka pszenna 180 gram
proszek do pieczenia 1 łyżka
czekolada biała 100 grzm
śmietana 18 proc 200 gram
śmietan fix 1 szt.
budyń śmietankowy 1 szt.
cukier puder 400 gram
glukoza 50 gram
żelatyn 2 łyżkeczki
woda 35 ml
woda zimna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Tubisiowy

Wykonanie:
4 białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już prawie ubite dajemy 4 łyżki zimnej wody...nastepnie 200gr. cukru i jeden cukier waniliowy...i teraz UWAGA.... czas na żółtka..... dodajemy je i tylko leciutko zamieszamy na najwolniejszych obrotach...maksymalnie 3 sekundy....nie szkodzi, ze sie nie wymiesza dokladnie....nastepnie czas na make....180gr z 1 łyżeczka proszku do pieczenia...mąkę dodajemy i mieszamy calosść już bez użycia miksera....zamieszac kilkka razy, tak mniej wiecej...calość powinna tworzyć puszystą masę, prawie pianę...
kolejna UWAGA...blachę w ktorej chcemy piec biszkopt nie można natluszczec po bokach, bo biszkopt rosnąc, bedzie się slizgalępo sciankach....natluszczamy tylko spód blachy....
pieczemy w 160C, jakies 25-30min.....
Do gotowej masy można dodac dowolny barwnik spożywczy... biszkopt będzie kolorowy!

Ja piekę ok. 3 biszkoptów :) - różnokolorowych!

Sposób wykonania:
1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu.
2. Wystudzić mocno.
3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany).
4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (taki z torebki)
6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.
6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.

Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i startą gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie, albo całe orzechy, albo M&M\'sy. Co kto lubi.

Masa cukrowa:
żelatynę rozpuścić w 35 ml ciepłej wody, wlać do cukru pudru zmieszanego z glukozą i ugniatać jak ciasto (najlepiej mikserem, mi zawsze robią sie takie suche grudki hehhe ale mąż potem ręcznie pomaga) Jeżeli masa ma być w jakimś kolorze to - dodac barwnik i tyle cukru, aby była elastyczna i nieklejąca!
jak się za bardzo klei to można \"pomiziać\" sobie ręce oliwą lub olejem

no i miłej zabawy, jak z modeliną :))))
masę można zamrozić i odmrozić i dalej nadaje się do lepienia :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 19.06.2013 16:41
super dzieło
Anna146 17.12.2010 07:57
tort jest genialny, tylko zastanawia mnie jak Pani upiekła tą ostatnią warstwę, która jest mosmarowana zieloną masą
MAR3STA 21.11.2010 09:40
torciki są genialne!
MAR3STA 21.11.2010 09:40
a jak długo można przechowywać masę cukrowa w lodówce?
Justyna223 12.11.2010 06:09
piękny ten tort gratulację wygrania konkursu należało Ci się
Zofia12 11.11.2010 12:32
Cudo, wyrazy uznania
polly66 11.11.2010 09:57
a ile czasu mniej więcej dekorowałaś?:)
Jolanta41 10.11.2010 14:17
Podziwiam za pracowitość i talent!
Kate131 10.11.2010 12:30
śliczny
Emilia22 08.11.2010 14:41
Prawdziwe cudo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak