Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt ( L )
cukier 3/4 szk
mąka tortowa 3/4 szk
mąka ziemniaczana 1/4 szk

Masa

mleko 2% 500 ml
budyń śmietankowy 50 g
cukier do smaku
masło 250 g miękkie

Dodatkowo

truskawki świeże 600 g

Porada

Jeśli boicie się, że biszkopt bez proszku do pieczenia Wam się nie uda możecie dodać 1 płaską łyżeczkę proszku.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy

Kroki postępowania

1
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Krok 1 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
2
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Krok 2 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
3
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Krok 3 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
4
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.
Krok 4 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
5

Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Krok 5 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
6
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Krok 6 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
7
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i
Krok 7 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
8
wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Krok 8 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
9
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Krok 9 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
10
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
Krok 10 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 01.11.2015 11:01
rewelacyjny ;)
mariuszek8 25.06.2015 15:49
przepiękny torcik
ZEWA 22.06.2015 10:57
Dziękuję bardzo :)
Poison1988 22.06.2015 08:52
o rany ale cudo :) przepiękny :)
Wiktoria29 21.06.2015 20:40
wygląda obłędnie i mimo że za tortami nie przepadam tego chętnie bym zjadła
Malinka 21.06.2015 19:24
Bardzo apetyczna propozycja np. do niedzielnej kawusi :)
agataw1990 21.06.2015 19:20
Bajeczny, zjadłabym cały:D
mirosława4 21.06.2015 18:35
nigdy nie piekłam biszkoptu bez proszku do pieczenia może czas zacząć :)
iziona 21.06.2015 18:09
Na pewno był przepyszny.
Monika-twin 21.06.2015 17:36
Pyszny śliczny tort.
Justi2401 21.06.2015 17:31
Zjawiskowy i na pewno pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak