Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Przekroić na dwa placki.
Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Mieszać aż masa będzie gotowa.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.