Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy

Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 szt ( L )
  • cukier

    3/4 szk
  • mąka tortowa

    3/4 szk
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szk

Masa

  • mleko 2%

    500 ml
  • budyń śmietankowy

    50 g
  • cukier

    do smaku
  • masło

    250 g miękkie

Dodatkowo

  • truskawki świeże

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Krok 2 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Krok 3 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Krok 4 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.
Krok 5 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto

Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Krok 6 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Krok 7 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i
Krok 8 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Krok 9 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Krok 10 - Torcik truskawkowy z masą budyniową Zewy foto
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
ZEWA
Jeśli boicie się, że biszkopt bez proszku do pieczenia Wam się nie uda możecie dodać 1 płaską łyżeczkę proszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

dollce 01.11.2015 11:01
rewelacyjny ;)
mariuszek8 25.06.2015 15:49
przepiękny torcik
ZEWA 22.06.2015 10:57
Dziękuję bardzo :)
Poison1988 22.06.2015 08:52
o rany ale cudo :) przepiękny :)
Wiktoria29 21.06.2015 20:40
wygląda obłędnie i mimo że za tortami nie przepadam tego chętnie bym zjadła
Malinka 21.06.2015 19:24
Bardzo apetyczna propozycja np. do niedzielnej kawusi :)
agataw1990 21.06.2015 19:20
Bajeczny, zjadłabym cały:D
mirosława4 21.06.2015 18:35
nigdy nie piekłam biszkoptu bez proszku do pieczenia może czas zacząć :)
iziona 21.06.2015 18:09
Na pewno był przepyszny.
Monika-twin 21.06.2015 17:36
Pyszny śliczny tort.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat