Torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Krem truskawkowy:

  • dżem truskawkowy

    3 łyżki
  • smietana fix

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • Biszkopt

  • mąka tortowa

    1 1/2 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    6 sztuk
  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
  • truskawki

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białkaubijać (mikserem na najszybszych obrotach, bądż ręcznie) dodając stopniowo cukier, żółtka - całośc nadal miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę - najlepiej przez sitko. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wstawiamy na około 30-40 min. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy. Smarujemy kremem.
Przygotowujemy krem: Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym, śmietanami fix. Na koncu dodać dżem truskawkowy i dokładnie połczyć. Kremem można smarować zarówno biszkopt jak i przekładać nim tort.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki oczyszczamy, dzielimy na pół jeśli są duże. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce i wyścielamy nimi wierzch ciasta.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat