Torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt ciemny

    2 krążki
  • jogurt gęsty

    2 op
  • galaretka truskawkowa

    3
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek
  • cukier puder

    4 łyżki
  • truskawki świeże

    1 kg
  • biszkopty okrągłe

  • herbatniki

  • śmietana 30%

    1 szkl
  • masa cukrowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczemy 2 krążki ciemnego biszkoptu (śr 19 cm). Studzimy. Rozpuszczamy 1 galaretkę truskawkową w 1/2 szkl gorącej wody. Po wystudzeniu mieszamy z jogurtem i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Układamy na niej biszkopty okrągłe. Miksujemy pół kilograma truskawek na mus . Podgrzewamy, dodajemy 2 sypkie galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Wystudzony, tężejący mus wylewamy na biszkopciki, ponownie chłodzimy. Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie. Do drugiego opakowania jogurtu dodajemy 3 łyżki cukru i przestudzoną żelatynę. Wylewamy warstwę na mus i gdy wytężeje układamy na niej herbatniki. Rozpuszczamy resztę żelatyny w odrobinie wrzącej wody. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, słodzimy i ubijamy na sztywno dodając pod koniec żelatynę. Smarujemy 1/2 pianki i układamy świeże truskawki, przykrywamy pozostałą masą. Na wierzch lekko dociskamy ciemny krążek biszkopta i mocno chłodzimy torcik. Można obsmarować kremem maślanym i udekorować masą cukrową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 11.10.2015 15:19
Smaczny i jaki piękny ten torcik :)
Babeczka35 07.09.2015 18:49
Pyszny torcik.
Justi2401 07.09.2015 17:46
Pięknie wygląda :)
Janina 07.09.2015 13:16
Super pyszności;)
marenka 06.09.2015 17:08
pycha deser ;-)
gosia1988 06.09.2015 16:20
pyszności taki torcik :)
Konczi 06.09.2015 16:05
:) takich przepisów powinni zabronić ! WOW .... wygląda bajecznie ... :-D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat