Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 3 łyżki

krem

śmietana 30% 300 ml
cukier waniliowy
mleko 2 szkl
budyń waniliowy 1 szt
cukier kryształ 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
truskawki 20 dkg
cukier kryształ 3 łyżki do truskawek

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy

Kroki postępowania

1
Z podanych składników przygotować biszkopt. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.
Krok 1 - Torcik truskawkowy foto
2
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki.
Krok 2 - Torcik truskawkowy foto
3
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka, gorący wymieszać z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Truskawki podsmażyć z cukrem, zblendować, gotować aż lekko zgęstnieją. Śmietanę ubić, zmiksować z budyniem i musem truskawkowym. Biszkopt nasączyć i przełożyć kremem.
Krok 3 - Torcik truskawkowy foto
4
Torcik udekorować i schłodzić. Smacznego :)
Krok 4 - Torcik truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 03.09.2015 22:30
Pyszny torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak