Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy
Ubijamy białka dosypując do nich na koniec cukier. Dodajemy żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.
Masa truskawkowa:
Truskawki ,ja użyłam mrożonych , wkładamy do rondla o grubym dnie. Dodajemy cukier i smażymy około 10 minut aż zaczną się trochę rozpadać . Dodajemy żelatynę i mieszamy.
Studzimy.
Miedzy czasie robimy masę śmietanową . Użyłam gotową masę śmietanową którą dosypuje się do ubitej śmietany kremówki 36 %.
Jeden blat biszkopta włożyłam do formy posmarowałam masą śmietanową i zrobiłam rant wzdłuż boku .po środku przelałam trochę masy truskawkowej. Przykryłam drugim biszkoptem. Znów posmarowałam go masą śmietanową ,zrobiłam rant i wylałam warstwę masy truskawkowej.
Przykryłam 3 blatem biszkopta.
Wsadziłam do lodówki na 1 godzinę .
Po wyjęciu z formy posmarowałam tort masą śmietanową i dowolnie ozdobiłam.