Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy
Przepis na:
- truskawkowy tort z galaretką
- biszkopt
- masę truskawkową do tortu
Kroki postępowania
Biszkopt: Jajka z cukrem ubij mikserem na najwyższych obrotach przez około 10 minut.
Do kremu jajecznego stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm), wyrównaj powierzchnię. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z foremki i dobrze ostudź.
Do nasączenia: Z cytryny wyciśnij sok. Dodaj do niego cukier i tyle wody, żeby razem było pół szklanki płynu, dokładnie wymieszaj.
Masa serowo-truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuść w 500 mililitrach gorącej wody, następnie ostudź.
Umyj truskawki do masy, odszypułkuj, a następnie zmiksuj blenderem.
Do truskawek dodaj serek i tężejące galaretki. Dokładnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na pół na dwa placki.
Jeden placek biszkoptu umieść z powrotem w tortownicy, nasącz połową cytrynowego ponczu.
Na biszkopt wylej masę serowo-truskawkową, schłódź w lodówce.
Na tym umieść drugi płat biszkoptu, nasącz resztą ponczu. Dodatkowe truskawki umyj, odszypułkuj, odsącz, pokrój w plasterki, ułóż na cieście. Galaretkę brzoskwiniową przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź. Tężejącą galaretką polej owoce na cieście. Torcik mocno schłódź w lodówce.