Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chcę podzielić się dzisiaj przepisem na tort truskawkowy z galaretką i masą truskawkową. Jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu i nie jest bardzo skomplikowane.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 2/3 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Do nasączenia

cytryna 1/2 sztuki
cukier 4 łyżeczki
woda wg uznania

Masa serowo-truskawkowa

galaretka truskawkowa 2 opakowania
serek homogenizowany waniliowy 1,5 szklanki
truskawki świeże 50 dag

Dodatkowo

truskawki świeże wg uznania
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy

Przepis na:

  • truskawkowy tort z galaretką
  • biszkopt
  • masę truskawkową do tortu

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Jajka z cukrem ubij mikserem na najwyższych obrotach przez około 10 minut.

Krok 1 - Torcik truskawkowy foto
2

Do kremu jajecznego stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm), wyrównaj powierzchnię. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z foremki i dobrze ostudź.

Krok 2 - Torcik truskawkowy foto
3

Do nasączenia: Z cytryny wyciśnij sok. Dodaj do niego cukier i tyle wody, żeby razem było pół szklanki płynu, dokładnie wymieszaj.

Krok 3 - Torcik truskawkowy foto
4

Masa serowo-truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuść w 500 mililitrach gorącej wody, następnie ostudź.

Krok 4 - Torcik truskawkowy foto
5

Umyj truskawki do masy, odszypułkuj, a następnie zmiksuj blenderem.

Krok 5 - Torcik truskawkowy foto
6

Do truskawek dodaj serek i tężejące galaretki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6 - Torcik truskawkowy foto
7

Biszkopt przekrój na pół na dwa placki.

Krok 7 - Torcik truskawkowy foto
8

Jeden placek biszkoptu umieść z powrotem w tortownicy, nasącz połową cytrynowego ponczu.

Krok 8 - Torcik truskawkowy foto
9

Na biszkopt wylej masę serowo-truskawkową, schłódź w lodówce.

Krok 9 - Torcik truskawkowy foto
10

Na tym umieść drugi płat biszkoptu, nasącz resztą ponczu. Dodatkowe truskawki umyj, odszypułkuj, odsącz, pokrój w plasterki, ułóż na cieście. Galaretkę brzoskwiniową przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź. Tężejącą galaretką polej owoce na cieście. Torcik mocno schłódź w lodówce.

Krok 10 - Torcik truskawkowy foto

Tort podawaj dobrze schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 28.07.2015 08:33
aż ślinka leci ;)
V_kuchareczka 27.07.2015 22:23
pyszny torcik
ben-ka 27.07.2015 20:41
Uwielbiam wszystko co z truskawkami.
Krzysztof15 27.07.2015 19:55
wyglada apetycznie
Anna169Hosz 27.07.2015 19:09
Bardzo smakowicie się prezentuje.
Katarzyna59 27.07.2015 18:45
wygląda obłędnie
halina17 27.07.2015 18:05
Smaczny torcik.
Sroczka 27.07.2015 17:51
Ależ ten torcik musiał być pyszny.
Ola1young 27.07.2015 17:47
apetyczny torcik :)
Ewa Wojtaszko 27.07.2015 17:00
smakowicie wygląda,i jakie kolorki :)
cukiereczek 27.07.2015 16:57
truskawki Lubię to
Ania67 27.07.2015 16:57
Apetyczne ciacho
wyattearp 27.07.2015 16:51
super torcik
ania2610 27.07.2015 16:49
piękny, prawdziwie truskawkowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak