Torcik Truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • słodka śmietana

    1 łyżka
  • dżem truskawkowy

    3 łyżki
  • smietana kremowa

    1 szklanka
  • zagestnik do smietany

  • truskawki

  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • herbatniki

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód średniej tortownicy wykładamy folią aluminiową,trzymamy w lodówce (powinien być zimny). W rondelku rozgrzewamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietanki.Gdy składniki się rozpuszczą,wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy.Rozkładamy na schłodzonej folii,rozprowadzając równomiernie, ponownie wstawiamy do lodówki.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,odstawiamy by wystygła.Truskawki myjemy,kremówkę ubijamy na puch,dodając pod koniec ubijania zagęstnik.Spód smarujemy dżemem,wykładamy śmietanę,wstawiamy do lodówki.Gdy zastygnie,rozkładamy truskawki,zalewamy ścinającą się galaretką i ponownie odstawiamy do lodówki.Przed podaniem wysuwamy tort na paterę,kroimy w trójkąty ostrym,cienkim,wygrzanym we wrzątku nożem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 20.02.2013 11:59
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat