Torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    75 dag
  • śmietanka kremowa

    2 pojemniki
  • cukier kryształ

    8 łyżek
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • migdały ze skórką

    8 dag
  • wiórki czekoladowe

    5 dag
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli, 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru i torebką cukru waniliowego. Wymieszać z żółtkami, całą mąką i proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały.Ciasto wlać do tortownicy (wyłożonej pergaminem), piec 40 minut w temp.175 stopni.Po ostygnięciu przeciąć na dwa placki.

Przygotować masę: zmiksowane truskawki (kilka odłożyć) wymieszać z sokiem cytrynowym, resztą cukru, torebką cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną.Ubić połowę śmietany, wymieszać z 2/3 truskawkowego piure.Spód ciasta wysmarować kremem, przykryć drugim plackiem.Resztę piure rozsmarować na wierzchu tortu.Brzegi posypać czekoladą, posmarować ubitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat