Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

otręby pszenne 10 gram
otręby owsiane 20 gram
stewia 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

ser ricotta 250 gram
jogurt naturalny 180 gram-0%
stewia 5 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżeczki

Poncz

woda 50 ml
kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

winogrona białe 180 gram
borówka amerykańska 180 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

Kroki postępowania

1
Otręby zmielić. Białka oddzielić od żółtek.
Krok 1 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
2
Do miski przełożyć otręby, dodać kawę, proszek do pieczenia i stewię. Wymieszać.
Krok 2 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
3
Dodać żółtka i zmiksować
Krok 3 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
4
W osobnej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli a potem delikatnie połączyć z masą z drugiej miski
Krok 4 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
5
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do stygnięcia.
Krok 5 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
6
Masa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Do misy miksera przełożyć serek, jogurt i wstępnie wymieszać.
Krok 6 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
7
Następnie dodać stewię oraz kawę i miksować do połączenia składników i rozpuszczenia kawy.
Krok 7 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
8
Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy i wymieszać dokładnie, przelać mieszaninę do misy i mieszać do połączenia.

Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, następnie ostudzić zupełnie.
Krok 8 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
9
Wykonanie:
Na paterę położyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Dookoła tortownicy( od wewnątrz oczywiście) wyłożyć papier do pieczenia. Winogrona przeciąć na pół i połówki układać wokół biszkoptu. Ciasto nasączyć ponczem.
Krok 9 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
10
Wyłożyć połowę masy kawowej,
Krok 10 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto
11
na masę dać 120 g borówek amerykańskich. Wylać resztę masy i delikatnie wyrównać wierzch. Udekorować górę pozostałymi owocami, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Krok 11 - Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 03.11.2016 11:54
wspaniałe ciasto !
Poison1988 27.11.2015 12:02
ale fajnie wygląda :)
ania2610 24.11.2015 12:23
fajnie wygląda - zwłaszcza po przekrojeniu :)
monika141 24.11.2015 09:30
Torcik wygląda super :)
Krystyna32 24.11.2015 09:23
pyszności :)
Malinka 24.11.2015 09:05
Pięknie się prezentuje!
Ewelina1991 24.11.2015 08:40
wspaniale wygląda
Damiano
Damiano 24.11.2015 08:23
smaczny torcik
Krzysztof15 24.11.2015 06:19
pyszny torcik
norweska20 23.11.2015 23:51
pyszności... z chęcią bym zjadła
Jolcia_90 23.11.2015 23:41
wypiek -istne cudo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak