Przepis i sposób przygotowania na: Torcik szarlotka królewska na dyniowo-pigwowym spodzie
Jajko ubijamy z pół szklanki cukru, tak aby masa była puszysta i gęsta. Stale miksując dodajemy olej rzepakowy, mąkę oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu, a po chwili również mus z dyni i pigwy (ok.150g dyni i 70g pigwy smażymy w rondlu z szerokim dnem z niewielką ilością wody i miksujemy na gładką masę). Masę wylewamy na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy do suchości patyczka, czyli około 25 minut.
W międzyczasie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę jabłka. Następnie wkładamy je do rondla o szerokim dnie i z odrobiną wody, 2 łyżkami cynamonu prażymy do miękkości. Gdy jabłka są już miękkie wsypujemy do nich dwie łyżki galaretki truskawkowej i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Gdy upieczony biszkopt wystygnie wykładamy na niego uprażone jabłka. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody, intensywnie mieszając i zostawiając do przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę 30% na najwyższych obrotach wraz z cukrem waniliowym i 2 łyżkami zwykłego. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty i dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Wstawiamy ubitą śmietanę na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy ją na warstwę prażonych jabłek, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.