Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik szarlotka królewska na dyniowo-pigwowym spodzie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki + 2 łyżki
cynamon 3 łyżki
olej rzepakowy 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mus z dyniowo-pigwowy 1/2 szklanki
galaretka truskawkowa 2 łyżki
śmietana 30% 450 ml
cukier waniliowy 3 łyżeczki
kakao do posypania
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jabłka 2 szara reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik szarlotka królewska na dyniowo-pigwowym spodzie

Wykonanie:
Jajko ubijamy z pół szklanki cukru, tak aby masa była puszysta i gęsta. Stale miksując dodajemy olej rzepakowy, mąkę oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu, a po chwili również mus z dyni i pigwy (ok.150g dyni i 70g pigwy smażymy w rondlu z szerokim dnem z niewielką ilością wody i miksujemy na gładką masę). Masę wylewamy na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy do suchości patyczka, czyli około 25 minut.

W międzyczasie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę jabłka. Następnie wkładamy je do rondla o szerokim dnie i z odrobiną wody, 2 łyżkami cynamonu prażymy do miękkości. Gdy jabłka są już miękkie wsypujemy do nich dwie łyżki galaretki truskawkowej i energicznie mieszamy do połączenia składników.

Gdy upieczony biszkopt wystygnie wykładamy na niego uprażone jabłka. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody, intensywnie mieszając i zostawiając do przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę 30% na najwyższych obrotach wraz z cukrem waniliowym i 2 łyżkami zwykłego. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty i dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Wstawiamy ubitą śmietanę na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy ją na warstwę prażonych jabłek, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.12.2013 11:31
Super ciasto :)
Granita 01.12.2013 00:23
"wymyślne",bardzo ciekawe danie
mysza75 01.11.2013 14:23
super torcik z pigwą
Beata23 31.10.2013 08:30
pyszności, mniam
Katarzyna34 24.10.2013 18:55
super sprawa
Mniam 24.10.2013 15:32
Bardzo podobają mi się składniki tej szarlotki.
joanna30 24.10.2013 12:35
A ślinka cieknie na takie smakowłyki :)
miroslawa 24.10.2013 05:00
wygląda ekstra
Ania321 24.10.2013 00:03
ale pyszności :)
Sylwia26 23.10.2013 21:56
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak