Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    30 g

Poncz;

  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Krem czekoladowo-bakaliowy

  • masło

    30 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • mleko

    6 łyżek
  • cukier

    3/4 szklanki
  • galaretka porzeczkowa

    1 sztuka
  • bakalie

    10 dag
  • wódka

    50 ml

Polewa

  • masło

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
Biszkopt: Białka jaj ubijam na puszysto, dodając pod koniec po łyżce cukru aż do uzyskania gęstej lśniącej masy, łączę z żółtkami, delikatnie mieszam, dodaję przesianą z proszkiem mąkę , oraz startą czekoladę mieszam szpatułką tak aby nie utracić struktury piany. Wylewam do tortownicy o wym 22 cm, piekę 25 minut w temp 160*c, zimny biszkopt kroję wzdłuż na 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem tortu, wtedy ładnie się kroi.

Poncz: Wodę mieszam z sokiem oraz cukrem.
Krem: Mleko, cukier kakao i ¼ kostki masła umieszczam w rondelku gotuję chwilę aż masa będzie jednolita, odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę. Pozostałą kostkę masła ucieram na puszystą pianę, dodaję żółtka
Krok 2 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
miksuję a następnie nadal ucierając dodaję po łyżce masy czekoladowej, wlewam cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, oraz wódkę miksuję, na koniec dodaję rozdrobnione bakalie mieszam szpatułką.
Krok 3 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
Polewa: Masło rozpuszczam z cukrem oraz kakao, dodaję jogurt, chwilę podgrzewam mieszam do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Krok 4 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
Pierwszy blat nasączam ponczem, wykładam połowę masy bakaliowej przykrywam drugim blatem, znów nasączam, smaruję kremem, przykrywam trzecim blatem, dekoruję ciepłą polewą, gdy stężeje zajmuję się dekoracją. Odstawiam na całą noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bryndzia93

14.03.2016 15:05
Wygląda bardzo smakowicie :)

Malinka

18.10.2015 20:26
Wow, robi wrażenie!

Poison1988

18.10.2015 13:26
o rany zaśliniłam cały monitor :D podaj kawałeczek, prrrroszę ;)

Janina

18.10.2015 11:13
Porcyjkę proszę do kawy;)

Wacław

18.10.2015 10:08
na pewno wszystkim smakował :-)

Babeczka35

18.10.2015 07:54
Piękny torcik:)

kloruś

17.10.2015 20:20
chętnie bym skosztowała!

irenka

17.10.2015 18:32
ale on śliczny i na pewno przepyszny

Maridka19

17.10.2015 17:42
Pysznie się prezentuje

Grazyna0211

17.10.2015 17:21
świetny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat