Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada gorzka 30 g

Poncz;

woda 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Krem czekoladowo-bakaliowy

masło 30 dag
kakao 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 6 łyżek
cukier 3/4 szklanki
galaretka porzeczkowa 1 sztuka
bakalie 10 dag
wódka 50 ml

Polewa

masło 2 łyżki
kakao 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka jaj ubijam na puszysto, dodając pod koniec po łyżce cukru aż do uzyskania gęstej lśniącej masy, łączę z żółtkami, delikatnie mieszam, dodaję przesianą z proszkiem mąkę , oraz startą czekoladę mieszam szpatułką tak aby nie utracić struktury piany. Wylewam do tortownicy o wym 22 cm, piekę 25 minut w temp 160*c, zimny biszkopt kroję wzdłuż na 3 blaty. Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem tortu, wtedy ładnie się kroi.

Poncz: Wodę mieszam z sokiem oraz cukrem.
Krem: Mleko, cukier kakao i ¼ kostki masła umieszczam w rondelku gotuję chwilę aż masa będzie jednolita, odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę. Pozostałą kostkę masła ucieram na puszystą pianę, dodaję żółtka
Krok 1 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
2
miksuję a następnie nadal ucierając dodaję po łyżce masy czekoladowej, wlewam cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, oraz wódkę miksuję, na koniec dodaję rozdrobnione bakalie mieszam szpatułką.
Krok 2 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
3
Polewa: Masło rozpuszczam z cukrem oraz kakao, dodaję jogurt, chwilę podgrzewam mieszam do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Krok 3 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto
4
Pierwszy blat nasączam ponczem, wykładam połowę masy bakaliowej przykrywam drugim blatem, znów nasączam, smaruję kremem, przykrywam trzecim blatem, dekoruję ciepłą polewą, gdy stężeje zajmuję się dekoracją. Odstawiam na całą noc do lodówki.
Krok 4 - Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 14.03.2016 15:05
Wygląda bardzo smakowicie :)
Malinka 18.10.2015 20:26
Wow, robi wrażenie!
Poison1988 18.10.2015 13:26
o rany zaśliniłam cały monitor :D podaj kawałeczek, prrrroszę ;)
Janina 18.10.2015 11:13
Porcyjkę proszę do kawy;)
Wacław 18.10.2015 10:08
na pewno wszystkim smakował :-)
Babeczka35 18.10.2015 07:54
Piękny torcik:)
kloruś 17.10.2015 20:20
chętnie bym skosztowała!
irenka 17.10.2015 18:32
ale on śliczny i na pewno przepyszny
Maridka19 17.10.2015 17:42
Pysznie się prezentuje
Grazyna0211 17.10.2015 17:21
świetny tort
Bernadeta1 17.10.2015 16:50
bardzo smaczny torcik, chętnie bym się poczęstowała
cukiereczek 17.10.2015 15:44
ależ cudowny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak