Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik spaghetti z rybką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szprotki lub inne małe rybki 3-5 szt
spaghetti 200 g
bułka tarta pikantna 50 g
czosnek kilka ząbków
natka pietruszki pęczek
papryczka chili 1 szt
sól do smaku
jajko 1 szt
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
anchois
oliwa 30-50 ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik spaghetti z rybką

Kroki postępowania

1
Oliwę extra vergin wlać na patelnie dodać czosnek i papryczkę chili, na małym ogniu smażyć 1-3 minuty;
W tym samym czasie wrzucić też już spaghetti na wrzącą i osoloną wodę, gotować al dente;
Krok 1 - Torcik spaghetti z rybką foto
2
Posiekać na bardzo drobniutko fileciki anchois i podsmażyć chwilę razem z czosnkiem i chili; Potem usunąć czosnek.
Krok 2 - Torcik spaghetti z rybką foto
3
Na patelnie z olejem, chili i anchois dodać ugotowane al dente spaghetti, posypać natką pietruszki i wymieszać;
Krok 3 - Torcik spaghetti z rybką foto
4
50 g bułki tartej uprażyć lekko na suchej patelni, doprawić solą;
Krok 4 - Torcik spaghetti z rybką foto
5
Małą tortownicę z otwieranymi brzegami o średnicy 12-15 cm posmarować masłem i posypać obficie uprażoną wcześniej bułką tartą. Wypełnić nią spaghetti lekko przycikając, wierzch posypać odrobiną bułki, a następnie wstawić na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni;
Krok 5 - Torcik spaghetti z rybką foto
6
W tym samym czasie, gdy spaghetti jest w piekarniku,oczyszczone szprotki lub inne małe rybki doprawić solą i pieprzem, obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku,potem w bułce tartej;
Krok 6 - Torcik spaghetti z rybką foto
7
A następnie je usmażyć na złoty kolor, każdej ze stron;
Krok 7 - Torcik spaghetti z rybką foto
8
Wyjąć foremkę ze spaghetti z piekarnika,przykryć talerzem, odwrócić do góry nogami i otworzyć boki; Na torcik ze spaghetti położyć 1-2 szt smażonych rybek, przyozdobić pietruszką i chili; Podawać od razu. Smacznego!
Krok 8 - Torcik spaghetti z rybką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 29.12.2013 23:08
ten przepis to dowód na to że coś co powszechnie nie jest zbyt lubiane-szprotki...w połączeniu z dobranymi składnikami i przyprawami staje się apetycznym posiłkiem..super
Melania 25.09.2013 19:23
Świetne danie na kolację ze znajomymi :)
EmciaPichci 01.09.2013 05:10
świetny pomysł!
mysza75 17.08.2013 16:08
Ty też widzę masz fajne pomysły i to takie pod moje podniebienie. torcik z rybą fajnie to zrobiłaś :-) pozdrawiam
fotoviderek 10.08.2013 00:09
Pomysł rewelacja, a efekt szokujący :)
gosia56 04.08.2013 13:46
napewno pyszne
Alex_M 31.07.2013 10:33
fantastyczny pomysl! :)
Róża1 30.07.2013 17:46
wykwintne danie:-)
Mniam 30.07.2013 15:31
Bardzo ładnie podane.
paulina2157 30.07.2013 14:41
rozpieszczasz takim przepisami :) Cudny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak