Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śmietanowo – truskawkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty (na dwa blaty o śr. 18 cm)

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm)

śmietana kremówka 1,5 szklanki
fix do śmietany 9 g
cukier puder 2 łyżki
mrożone truskawki zblendowane 1 szklanka
likier truskawkowy 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 opakowanie
wrzątek 1,5 szklanki
śmietana kremówka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowo – truskawkowy

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25 minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.
Masa śmietanowo – truskawkowa:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany.
Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy biszkopt upiec w większej tortownicy, a składniki na masę śmietanowo – truskawkową podwoić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.03.2016 21:54
przepysznie wygląda
Ola1984 28.03.2016 10:47
Przepiękny torcik :)
RenataZ-et 27.03.2016 10:06
śliczny jest ten torcik :)
gusia1000 26.03.2016 23:19
Piękny i smaczny.
KORAL 26.03.2016 19:15
Smaczny torcik
Stenka 26.03.2016 19:10
smaczne ciasto
halina17 26.03.2016 18:26
Smaczny torcik.
cukiereczek 26.03.2016 16:05
no no rewelacja
Maridka19 26.03.2016 16:03
Woow ależ to musi smakować :)
mikrusiak 26.03.2016 16:00
ale pyszności :) piękny :)
Habibi 26.03.2016 15:59
bardzo apetyczny torcik :)
bryndzia93 26.03.2016 15:35
Fajny torcik taki wiosenny :)
ania2610 26.03.2016 15:18
przepysznie wygląda!
Agnieszka-87-25 26.03.2016 13:55
bardzo ładny
Alex_M 26.03.2016 12:39
fajny torcik,lubię takie
Mniam 26.03.2016 11:42
Ja też lubię wyciągać skarby lata w środku zimy (wiosny) :)
bertpvd 26.03.2016 11:08
przepiękny jest ten torcik ;) jak z profesjonalnej cukierni
Ewelina1991 26.03.2016 10:53
kusi swoim wyglądem
Madzai 26.03.2016 10:29
Pyszny, uwielbiam takie ciasta :)
VioletoweKucharzenie 26.03.2016 10:16
Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak