Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śliwkowy na zimno

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa śliwkowa

śliwki 70 dkg
woda 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Masa jogurtowo-śmietanowa

śmietana kremówka 1 szklanka
jogurt grecki 330 g
cukier puder 2-3 łyżki
galaretka rubinowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śliwkowy na zimno

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do kremu jajecznego dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić. Masa śliwkowa: Śliwki (użyłam dużych fioletowych śliwek) umyć, wypestkować, pokroić na trochę mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.
Krok 1 - Torcik śliwkowy na zimno foto
2
Do śliwek wlać wodę i zagotować. Wsypać do tego galaretkę truskawkową w proszku, wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła, ostudzić.
Krok 2 - Torcik śliwkowy na zimno foto
3
Jak masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w tortownicy. Nie nasączałam biszkoptu, chciałam, żeby nasączył się galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Torcik śliwkowy na zimno foto
4
Masa jogurtowo-śmietanowa: Galaretkę rubinową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.
Krok 4 - Torcik śliwkowy na zimno foto
5
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i jogurt grecki.
Krok 5 - Torcik śliwkowy na zimno foto
6
Do masy śmietanowo-jogurtowej wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 6 - Torcik śliwkowy na zimno foto
7
Gotowe, stężałe ciasto wyjąć z tortownicy. przed podaniem oprószyłam ciasto kakao rozpuszczalnym.
Krok 7 - Torcik śliwkowy na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 31.03.2015 22:39
coś nie tylko dla dzieciaków
Alex_M 01.12.2014 10:48
pyszny torcik :)
Klausia 17.11.2014 22:29
dobre ciacho :)
Janina 03.11.2014 16:16
Musi być pyszny, mniam;)
marcia7 03.11.2014 12:48
smaczne ciasto
Bernadeta1 03.11.2014 11:58
pysznie wygląda ten torcik
pajbek 03.11.2014 11:19
Super deser :-)
bietka 03.11.2014 10:48
poproszę chociaż kawałeczek, wygląda pysznie :)
Mniam 03.11.2014 10:36
Smaczne ciasto i takie lekkie. Chyba szybko zniknęło?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak