Torcik serowy z czereśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka tortowa

    0,5 szklanki
  • budyń czekoladowy

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • cukier puder

    3 łyżki

Poncz:

  • woda letnia

    100 mililitrów
  • likier kokosowy

    100 mililitrów

Masa serowa:

  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • twarożek

    30 dag
  • likier kokosowy

    150 mililitrów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik serowy z czereśniami foto

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni.

Krok 2 - Torcik serowy z czereśniami foto
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.
Krok 3 - Torcik serowy z czereśniami foto

Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe

Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki.

Krok 4 - Torcik serowy z czereśniami foto

Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 22.07.2017 10:41
po prostu pychota :)
asiatok 26.06.2016 20:30
piękny i kuszący!
RenataZ-et 15.07.2015 22:48
Pięknie wygląda i na pewno bardzo smaczny.
IZABELA29 15.07.2015 17:09
pysznie wygląda
Wiktoria29 14.07.2015 21:03
fajne ciasto
Ania96 14.07.2015 19:56
musi być pyszny
halina17 14.07.2015 19:44
Dobry torcik.
inka2012 14.07.2015 16:13
fantastycznie wygląda :)
monika141 14.07.2015 16:12
ale pyszności,domownicy na pewno zachwyceni
marcia7 14.07.2015 14:20
wygląda genialnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat