Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik serowo-truskawkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanka
masło zimne 100 g
cukier puder 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 szklanka
śmietana 18 proc 1/4 szklanka
skórka z cytryny 1/2 szt

Masa serowa

słodki ser typu włoskiego 1 kg
cukier puder 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
mleko 0,5 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka

Masa truskawkowa

truskawki 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda 1/2 szklanka
cukier waniliowy 4 łyżki
biała czekolada 200 g
śmietana kremówka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik serowo-truskawkowy

Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy je na kształt formy (blacha 35 x 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem) i pieczemy ok. 35 minut, termoobieg 180 stopni.

Masa serowa- Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy lekko tężejącą żelatynę,cukier puder i ekstrakt wanialiowy- dokładnie miksujemy. Następnie dajemy kremówkę i delikatnie mieszamy, żeby nie utracić puszystości masy.

Masa truskawkowa- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i rozpuszczoną czekoladę- dobrze mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszysto i delikatnie dodajemy do masy.

Przestudzony spód układamy w formie. Wykładamy 1/2 masy serowej. Wstawiany na chwilę do lodówki. Kiedy masa stężeje, wylewamy na nią 1/2 masy truskawkowej i wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała. Na masę truskawkową wykładamy resztę masy serowej- najlepiej rozłóżmy ją "kleksami" po całej powierzchni masy truskawkowej i dopiero delikatnie rozprowadźmy po całej powierzchni. Kiedy masa serowa stężeje w lodówce, wylewamy pozostałą masę truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 03.07.2015 14:44
Dziękuję za cenną uwagę :) - oczywiście, że łyżeczki :) .
Monika-twin 02.07.2015 16:49
aż by sie zjadło :)
Kuchnia Marty 02.07.2015 08:04
Wygląda obłędnie! Mam tylko pytanie czy do spodu ciasta potrzeba aż tak dużo proszku do pieczenie? Nie powinno tam by 1/2 łyżeczki, a nie szklanki?
misia53 01.07.2015 23:11
smaczny deserek
RenataZ-et 01.07.2015 21:47
wygląda idealnie
V_kuchareczka 01.07.2015 21:13
pyszniutko wygląda
Konczi 01.07.2015 19:56
przepysznie się prezentuje
marenka 01.07.2015 19:31
mniam....uwielbiam takie ciasta
2milutka 01.07.2015 19:16
smaczne ciasteczko
marcia7 01.07.2015 18:57
pyszne połączenie
mirosława4 01.07.2015 18:29
sama rozkosz
cukiereczek 01.07.2015 17:53
kuszący kawałek
Wiktoria29 01.07.2015 16:25
śliczne ciasto
Janina 01.07.2015 16:00
Pyszności;)
Ewa Wojtaszko 01.07.2015 15:44
kuszące ciastko :)
matesko 01.07.2015 15:05
smaczne ciasto na lato
Agnieszka-87-25 01.07.2015 14:41
wprost kuszace

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak