Przepis i sposób przygotowania na: Torcik serowo-truskawkowy
Masa serowa- Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy lekko tężejącą żelatynę,cukier puder i ekstrakt wanialiowy- dokładnie miksujemy. Następnie dajemy kremówkę i delikatnie mieszamy, żeby nie utracić puszystości masy.
Masa truskawkowa- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i rozpuszczoną czekoladę- dobrze mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszysto i delikatnie dodajemy do masy.
Przestudzony spód układamy w formie. Wykładamy 1/2 masy serowej. Wstawiany na chwilę do lodówki. Kiedy masa stężeje, wylewamy na nią 1/2 masy truskawkowej i wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała. Na masę truskawkową wykładamy resztę masy serowej- najlepiej rozłóżmy ją "kleksami" po całej powierzchni masy truskawkowej i dopiero delikatnie rozprowadźmy po całej powierzchni. Kiedy masa serowa stężeje w lodówce, wylewamy pozostałą masę truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!