Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt kakaowy:
-
jaja
3 sztuki -
mąka pszenna
3 łyżki -
mąka ziemniaczana
1.5 łyżki -
kakao
1.5 łyżki -
cukier
6 łyżek -
proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki -
herbata czarna
0.6 szklanki
Spód ciasteczkowy:
-
ciastka maślane
200 gramów -
masło 82%
90 gramów
Krem:
-
twaróg zmielony
500 gramów -
śmietana 30%
500 mililitrów -
serka mascarpone
125 gramów -
biała czekolada
50 gramów -
mleko
2 łyżki -
cukier puder
0.75 szklanki -
cukier wanilinowy
0.5 opakowania -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki -
woda
0.3 szklanki
Dekoracja:
-
czekolada mleczna
25 gramów -
czekolada gorzka
25 gramów
Przepis i sposób przygotowania Torcik serowo-śmietankowy
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek przesiać do osobnej miseczki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Po przestudzeniu nasączyć mocną, posłodzoną i przestudzoną czarną herbatą.
Spód ciasteczkowy:
Ciasteczka zetrzeć na tarce lub zblendować, wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia, a następnie zalać ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białą czekoladę roztopić z dwiema łyżkami mleka i lekko przestudzić. Ser wymieszać delikatnie z cukrem pudrem. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać cukier wanilinowy, mascarpone, białą czekoladę i żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć ¾ kremu, przykryć biszkoptem, posmarować resztą kremu. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.
Do przyrządzenia kremu użyłam twarogu z wiaderka, świetnie się sprawdził.
Komentarze (0)