Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik serowo-śmietankowy

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatny, rozpływający się w ustach torcik z kremem na bazie twarogu, słodkiej śmietanki i mascarpone. Jest przepyszny, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

jaja 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
kakao 1.5 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
herbata czarna 0.6 szklanki

Spód ciasteczkowy:

ciastka maślane 200 gramów
masło 82% 90 gramów

Krem:

twaróg zmielony 500 gramów
śmietana 30% 500 mililitrów
serka mascarpone 125 gramów
biała czekolada 50 gramów
mleko 2 łyżki
cukier puder 0.75 szklanki
cukier wanilinowy 0.5 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 0.3 szklanki

Dekoracja:

czekolada mleczna 25 gramów
czekolada gorzka 25 gramów

Porada

Do przyrządzenia kremu użyłam twarogu z wiaderka, świetnie się sprawdził.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik serowo-śmietankowy

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek przesiać do osobnej miseczki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Po przestudzeniu nasączyć mocną, posłodzoną i przestudzoną czarną herbatą.

Spód ciasteczkowy:
Ciasteczka zetrzeć na tarce lub zblendować, wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia, a następnie zalać ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białą czekoladę roztopić z dwiema łyżkami mleka i lekko przestudzić. Ser wymieszać delikatnie z cukrem pudrem. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać cukier wanilinowy, mascarpone, białą czekoladę i żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.

Na spód ciasteczkowy wyłożyć ¾ kremu, przykryć biszkoptem, posmarować resztą kremu. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak