Przepis i sposób przygotowania na: torcik Róży
Kroki postępowania
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy 3 jajka dodając stopniowo cukier . Do dobrze ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i powoli mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut
w 175 stopni.
500 ml śmietany
2 łyżeczki żelatyny
1 masa śmietanowa o smaku malinowym
20 szt malin
Ubijamy śmietanę , do ubitej śmietany wlewamy wcześniej przygotowaną żelatynę, którą najpierw zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy , zostawiając aż napęcznieje. Następnie zalewamy ją odrobiną wrzątku
i lekko studzimy . Następnie wsypujemy masę śmietanową o smaku malinowym i mieszamy na niskich obrotach mikserem , można dodać trochę malin.
Studzimy .
Ciasto odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.
POLECAM !!!!