Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik rafaello

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier 6 szt
mąka 6 szt
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
ocet 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
masło lub margaryna 250 g
wiórki kokosowe 200 g
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
cukier waniliowy 3 opak
mleko 3 szkl
żółtko jajek 1 szt
poncz
sok z cytryny 1,5 łyżki
herbata 1 saszetka
cukier 1 łyżka
spirytus 3 łyżki
dekoracja
kulek rafaello 8 szt
woda 1,5 (gotowana)
masa kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik rafaello

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Torcik rafaello foto
2
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto
Krok 2 - Torcik rafaello foto
3
Piec w temp.175 stop. przez około 30 minut.
Krok 3 - Torcik rafaello foto
4
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.
Krok 4 - Torcik rafaello foto
5
MASA KOKOSOWA
Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować. W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy. Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Ostudzoną masę utrzeć z masłem.
Krok 5 - Torcik rafaello foto
6
PONCZ
Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać.
Krok 6 - Torcik rafaello foto
7
Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem
Krok 7 - Torcik rafaello foto
8
Wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową
Krok 8 - Torcik rafaello foto
9
Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Krok 9 - Torcik rafaello foto
10
Udekorować kulkami rafaello. Tort schłodzić w lodówce.
Krok 10 - Torcik rafaello foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 16.01.2014 15:18
Proszę bardzo Czyki Iza
olla85 16.01.2014 10:02
Ja również kocham takie smaki :) A tort wygląda bajecznie. Aż mi ślinka cieknie :) No i biszkopt wyszedł pierwsza klasa :)
mysza666 15.01.2014 21:11
Cudo! :) Wygląda pięknie
Michał2 15.01.2014 21:06
smakowicie wygląda
Barbara777 15.01.2014 21:00
same pysznosci
Olga_SK 15.01.2014 19:59
Uwielbiam rafaello w każdej postaci :)
Czyki 15.01.2014 19:44
Piękny ten Twój torcik, pozwolisz, że zabiorę ten kawałeczek z talerzyka?:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak