Torcik pysiowy

Torcik pysiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    200 g
  • mąka pszenna

    160 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1½ łyżeczki
  • jajko

    5 szt.
  • śmietana 30%

    700 ml
  • pysio

    500 ml
  • Likier porzeczkowy

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać, Wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzeć z 100 g drobnego cukru. Cały czas ucierając dodawać przygotowane składniki sypkie. Gdy ciasto będzie bardzo gęste stopniowo dodawać ubitą pianę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 35 minut.

50 ml Pysia (jabłko, banan, kiwi) podgrzać. Dodać do niego żelatynę. Dokładnie wymieszać i pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec pozostały cukier. Połączyć z Pysiem oraz żelatyną. Wstawić na 5 minut do lodówki.

Przestudzony biszkopt czekoladowy przekroić na połowę. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć niewielką ilością likieru porzeczkowego. Na cieście rozsmarować połową przygotowanej masy śmietanowej. Nakryć drugim blatem ciasta, nasączyć likierem i rozsmarować pozostałą masą śmietanową. Udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i owocami czerwonej porzeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 07.10.2015 15:05
cudowne ;)
annagebalska 19.10.2012 14:58
Niebo w gębie!
edi 02.02.2012 09:50
Zgadzam się:) Piękny torcik i na pewno przepyszny:)
caralajna 02.02.2012 08:54
Piękny! zdjęcie tygodnia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat