Torcik pomarańczowy

Torcik pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jaja

    5 sztuk
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szklanki

krem pomarańćzowy

  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier

    5 łyżeczek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki

pozostałe

  • mandarynki

    2 sztuki
  • pomarańcza

    1/2 sztuki
  • skórka pomarańczowa

    1 do smaku
  • spirytus

    3 łyżki
  • woda

    1/3 szklanki
  • dżem malinowy

    1/2 szklanki
  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik pomarańczowy foto

Białka oddzielam od żółtek i do białek dodaję cukier. Ubijam na najwyższych obrotach na puch. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszystą masę. Im dłużej ubijane jaja tym lepszy biszkopt wyjdzie. Mąkę przesiewam z kakao i mieszam. Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj i mieszam drewniana łyżką od spodu delikatnie.Dno formy średnica 22 cm wykładam papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z formy na deskę żeby odparowało.

Krok 2 - Torcik pomarańczowy foto
Żelatynę zalewam jedną łyżką zimnego soku. Pozostały sok podgrzewam w garnku żeby był gorący i dodaję żelatynę.Zdejmuję z gazu i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję cukier i startą skórkę pomarańczy.Odstawiam do lodówki na noc.

Krok 3 - Torcik pomarańczowy foto
Mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam .Dodaję galaretkę i dalej ubijam aż połączy się ze śmietaną i będzie puszysta.

Krok 4 - Torcik pomarańczowy foto
Biszkopt kroję na trzy blaty. Do kubka wlewam wodę, dodaję sok z pomarańczy połówki i spirytus. Nasączam blat spodni, smaruję nim 1/3 kremu. układam drugi blat nasączam, smaruję kremem, na krem konfiturę malinową i układam ostatni blat. Ten tez delikatnie nasączam.
Krok 5 - Torcik pomarańczowy foto
Smaruję boki i górę tortu. odkładam trochę na dekorację które robię szprycą. układam cząstki mandarynek pozbawionych błonek, i dodaję skórę pomarańczową.
Krok 6 - Torcik pomarańczowy foto
Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w szklane wody, i wylewam do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Ułatwi nam ona wyjęcie galaretki z pudełka. Foremką do pierników wycinam kwiatki i obkładam nimi boku tora

Tort wkładam do lodówki na dwie godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 13.04.2017 15:30
smaczny ten torcik z pomarańczami
Pani Domu 04.11.2015 08:48
świetny torcik
W poszukiwaniu inspiracji 03.11.2015 19:08
Piękny tort :) Te wycinanki z galaretki wyglądają cudownie :)
Malinka 03.11.2015 18:44
Cudowna rozkosz dla podniebienia :)
ania2610 03.11.2015 14:28
pysznie wygląda!
odjechana 03.11.2015 14:08
Wygląda super :) Smakuje pewnie też!
Motorek 03.11.2015 13:06
Dla mnie super
jagoda5913 03.11.2015 12:00
dobry torcik
pajbek 03.11.2015 11:45
Pyszny :-)
Maridka19 03.11.2015 10:44
Super ten torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat