Torcik pomarańczowa fantazja

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    3 sztuka
  • mąka tortowa

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    25 gram
  • cukier drobny

    100 gram

KREM POMARAŃCZOWY

  • sok z pomarańczy

    2,5 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2 sztuka
  • żółtka

    3 sztuka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    1/2 łyżka
  • masło

    200 gram

POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA

  • śmietana kremówka

    1/2 litr
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowania
  • cukier puder

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik pomarańczowa fantazja foto
PONADTO:
biszkopty z galaretka pomarańczową i czekoladą
galaretka pomarańczowa – 2 opakowania

BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z ubitymi jajkami.

Krok 2 - Torcik pomarańczowa fantazja foto
Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 20 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Torcik pomarańczowa fantazja foto
KREM POMARAŃCZOWY: pół świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wlać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać żółtka, budynie, cukier i obie mąki. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.

Miękkie masło bardzo starannie zmiksować, następnie nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Krok 4 - Torcik pomarańczowa fantazja foto
POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Cały czas ubijając śmietanę dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.

WYKONANIE: wystudzony biszkopt ponownie umieścić w foremce, rozsmarować na nim krem pomarańczowy.
Krok 5 - Torcik pomarańczowa fantazja foto
Na wierzchu ułożyć biszkopty czekoladą do góry. Na ciastkach rozprowadzić równą warstwą pomarańczową bitą śmietanę. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż śmietana stężeje.
Krok 6 - Torcik pomarańczowa fantazja foto
Dwie galaretki pomarańczowe przygotować wg opisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na cieście i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
anemon
*budyń śmietankowy bez cukru

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 15.11.2015 19:25
podoba mi się :)
wyattearp 27.10.2015 13:26
pysznie wygląda
Wiesława1 26.10.2015 20:29
świetny przepis
danusia19671 26.10.2015 18:41
apetycznie wygląda:)
ania2610 26.10.2015 13:27
pyszna propozycja!
Barbara777 26.10.2015 13:08
bardzo smaczne
Ola1984 26.10.2015 12:04
Mniam :) Pyszne ciacho :)
Mama niejadka 26.10.2015 10:58
Pyszne ciasto
ben-ka 26.10.2015 10:56
Jakie to piękne !!!!
Renataj 26.10.2015 10:01
Warto wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat