Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Pavlovej

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ BEZA

białko 6 szt.
cukier kryształ 370 g
ocet 10 % 1-2 łyżki
budyń waniliowy pełna łyżka
sól szczypta

~ DODATKI

czekolada mleczna tarta
truskawki
maliny świeże
nektarynka
kiwi

~ BITA ŚMIETANA

śmietana 30% 300-350 g
cukier waniliowy 2 op.
fix do śmietany 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Pavlovej

Kroki postępowania

1
Białka wybić do dużej suchej miski, posolić i schłodzić przez 30-60 minut.
Krok 1 - Torcik Pavlovej foto
2
Ubijać pianę na najwyższych obrotach, stopniowo i powoli dosypując cukier.
Krok 2 - Torcik Pavlovej foto
3
Piana powinna być ubita na sztywno.
Krok 3 - Torcik Pavlovej foto
4
Do piany dodać łyżkę budyniu waniliowego i krótko, ale dokładnie zmiksować.
Krok 4 - Torcik Pavlovej foto
5
Na końcu dodać ocet i zmiksować do zupełnego połączenia.
Krok 5 - Torcik Pavlovej foto
6
Pianę przełożyć do worka cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wycisnąć okrągły dekoracyjny kształt. Resztką piany udekorować wierzch.
Krok 6 - Torcik Pavlovej foto
7
Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 120*C (można dodatkowo włączyć termoobieg) i suszyć przez 90-120 minut w zależności od grubości - między drzwiczki piekarnika można włożyć trzonek drewnianej łyżki, aby nadmiar pary miał ujście.
Krok 7 - Torcik Pavlovej foto
8
Gotowy torcik bezowy pozostawić w otwartym piekarniku do zupełnego ostygnięcia.
Krok 8 - Torcik Pavlovej foto
9
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i fixu.
Krok 9 - Torcik Pavlovej foto
10
Bezę posmarować grubą warstwą bitej śmietany i udekorować owocami.
Wierzch posypać czekoladą utartą w grube wiórki.
Przechowywać w lodówce.
Krok 10 - Torcik Pavlovej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 23.04.2015 09:00
Już teraz bym zjadła coś tak pysznego :-)
Gracer 20.04.2015 07:39
rewelacyjny przepis
Habibi 19.04.2015 18:47
Niestety z piekarnikami gazowymi tak jest, że bywają kapryśne - podstawą jest dobry termometr i możliwość utrzymania stałej temperatury, a przy gazie to trudne... Jednak elektryczne piekarniki są wiele poręczniejsze i łatwiej o zapanowanie nad nimi ;) Ja od pierwszego dnia w swojej własnej kuchni zawsze miałam gazowe kuchenki z elektrycznymi piekarnikami i do takich przywykłam :)
Habibi 19.04.2015 18:44
Nie ma się czego bać, bo beza nie jest tak trudna jakby na to wyglądało ;) Chyba najważniejszą sprawą są proporcje cukru do białek - aby piana byłą wystarczająco mocna i dobrze ubita. Potem już tylko suszenie i na koniec bita śmietana :)
Habibi 19.04.2015 18:41
Za mną też chodził od dawna i zawsze jakoś brakowało czasu i chęci - nie piekłam chyba ze trzy lata ;) Ale wreszcie się zabrałam i zrobiłam na próbę przed sezonem owocowym :)
Wiesława1 18.04.2015 16:06
aleś mi narobiła ochoty na te pyszności
monikaT83 18.04.2015 14:23
Cudowny torcik! Jeszcze nie robiłam pavlowej i obawiam się,że nie bym nie podołała:(
Habibi 18.04.2015 10:21
Właściwie to jeden z najłatwiejszych torcików, nie ma przy nim wiele pracy, a i przy zdobieniu się nie napracujemy ;) Idealny na nadchodzący truskawkowy sezon :)
justynkag 18.04.2015 09:45
Prezentuje się zachęcająco. Ślinka cieknie
Krystyna32 18.04.2015 09:35
wygląda pysznie
Zdzisław 18.04.2015 09:06
takie słodkości bardzo lubię
IKrakowianka 18.04.2015 08:26
wygląda super!
cukiereczek 18.04.2015 08:11
kolorowe,ciekawe
Ifa 18.04.2015 06:59
Smaczny i ładnie udekorowany
tytka 17.04.2015 23:00
śliczny ten torcik
bogusia 82 17.04.2015 22:45
Wygląda super:)
joanna43 17.04.2015 20:56
uwielbiam to mało powiedziane, pięknie podane
Mama niejadka 17.04.2015 20:45
Super wygląda :)
misia53 17.04.2015 20:38
taki torcik smakuje o kazdej porze
mysza75 17.04.2015 20:37
co za pyszności i jak pięknie wygląda
marenka 17.04.2015 19:11
pięknie wygląda
Bernadeta1 17.04.2015 17:45
super ten torcik bezowy, mi nigdy tak pięknie nie wyjdzie, może że piekę w piecu gazowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak