Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Pavlova dla wnucząt
Przygotować potrzebne składniki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić zostawiając kilka w całości.
Przygotowanie bezy:
Białka oddzielić od żółtek, ubijać powoli dodając stopniowo drobny cukier.
Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
Na przygotowaną wcześniej blachę wraz z wykrojonymi z papieru do pieczenia kształtami przenosić masę i formować kształty jakie chcemy uzyskać.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 2 godzin.
Upieczone bezy wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blachy.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy, dodając cukier puder, serek mascarpone oraz posiekane listki mięty.
Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
Składanie torcika:
Większy krążek bezy ułożyć na paterze lub większym talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z serkiem mascarpone, obłożyć pokrojonymi truskawkami.
Nałożyć mniejszą bezę i zrobić to samo, na środek włożyć pokrojone truskawki, przykryć kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.
Całość udekorować truskawkami, oraz listkami mięty.