Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Pavlova dla wnucząt

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Torcik Pavlova przygotowałam z okazji święta Babci dla moich wnucząt, których bardzo kocham. Wiem że uwielbiają bezy, śmietanę bitą no i truskawki dlatego wszystkie te składniki połączyłam w tym torciku.

Składniki:

Składniki na bezę

białko 5 szt.
cukier drobny 2 szklanka
mąka ziemniaczana 1 duża łyż.
sok z cytryny 1 duża łyż.

Krem śmietankowy z mascarpone

śmietana 30% 600 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 duża łyż.
listki mięty 1 garść

Dodatkowo;

truskawki świeże 400 filiżanki
listki mięty 15 liści

Porada

Możemy użyć różnego rodzaju owoców. Śmietanę dobrze ubijemy jeżeli będzie dobrze schłodzona.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Pavlova dla wnucząt

Przygotować potrzebne składniki.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić zostawiając kilka w całości.

Przygotowanie bezy:

Białka oddzielić od żółtek, ubijać powoli dodając stopniowo drobny cukier.

Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.

Na przygotowaną wcześniej blachę wraz z wykrojonymi z papieru do pieczenia kształtami przenosić masę i formować kształty jakie chcemy uzyskać.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 2 godzin.

Upieczone bezy wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blachy.

Krem śmietankowy z mascarpone:

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy, dodając cukier puder, serek mascarpone oraz posiekane listki mięty.

Ubijać do uzyskania gęstego kremu.

Składanie torcika:

Większy krążek bezy ułożyć na paterze lub większym talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z serkiem mascarpone, obłożyć pokrojonymi truskawkami.

Nałożyć mniejszą bezę i zrobić to samo, na środek włożyć pokrojone truskawki, przykryć kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.

Całość udekorować truskawkami, oraz listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:01
Pychota.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak