Przepis i sposób przygotowania na: Torcik naleśnikowy
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy mleko, zmiksowane borówki i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta naleśnikowe i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie myjemy pozostałe owoce. Nektarynkę lub brzoskwinię obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Winogrono przecinamy na pół, usuwamy pestki.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników i przy pomocy pędzelka smarujemy ją odrobiną oleju. Smażymy na rumiano placuszki naleśnikowe.
Naleśnik smarujemy serkiem homogenizowanym. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, który smarujemy frużeliną . Następnie kładziemy kolejno 2-3 placuszki posmarowane serkiem. Boki i wierzch naszego naleśnikowego tortu smarujemy serem. Przybieramy owocami.
Podajemy od razu po przygotowaniu.