Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik naleśnikowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 1 szklanka
mąka pszenna 1,25 szklanka
jajko 2 sztuka
borówka amerykańska 1 szklanka
brzoskwinie 1 sztuka
winogrona zielone
serek homogenizowany 50 dag
sól
olej rzepakowy
frużelina

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik naleśnikowy

Borówki dokładnie myjemy, osuszamy. Szklankę owoców miksujemy.

Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy mleko, zmiksowane borówki i mąkę. Dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta naleśnikowe i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie myjemy pozostałe owoce. Nektarynkę lub brzoskwinię obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Winogrono przecinamy na pół, usuwamy pestki.

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i przy pomocy pędzelka smarujemy ją odrobiną oleju. Smażymy na rumiano placuszki naleśnikowe.

Naleśnik smarujemy serkiem homogenizowanym. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, który smarujemy frużeliną . Następnie kładziemy kolejno 2-3 placuszki posmarowane serkiem. Boki i wierzch naszego naleśnikowego tortu smarujemy serem. Przybieramy owocami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak