Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • szpinak baby

    1 garść
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    duża szczypta

Masa serkowo-jogurtowa

  • jogurt grecki

    200 g
  • serek waniliowy

    250 g
  • nasiona chia

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    3 łyżeczki

Galaretka

  • arbuz

    800 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • sok z limonki

    z 1/2 sztuki

Do dekoracji

  • śmietana 30%

    100 ml
  • limonka

    cząstki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.

Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.

Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.

Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.

Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.

Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 15.02.2018 09:01
wygląda pięknie :)
Bożena Matuszczyk 13.02.2018 00:43
Piękne i pyszne ciastko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat