Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik malinowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 12 sztuk
cukier 3 szklanki
mąka tortowa 4,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
masło 100 g
mleko 300 ml
śmietanka 500 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 4 łyżki
maliny mrożone 1 szklanka
maliny świeże 2 szklanki
borówki 1/2 szklanki
porzeczka 1 garść
mięta kilka listków
melisa kilka listków
wiórki kokosowe 1 opakowanie
krem ajerkoniakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik malinowy

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od biszkoptów- 2 jasne i jeden ciemny. Białka z czterech jaj wlewamy do salaterki i ubijamy na pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Do dwóch tych samych rozmiarów tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około godziny. Blat ciemny robimy w ten sam sposób z tymże dodajemy jeszcze kakao.
Krok 1 - Torcik malinowy foto
2
Po upieczeniu jeden blat delikatnie należy przekroić tak aby powstały dwa cienkie placki. Drugi jasny blat i ciemny zostawiamy na szachownicę. Tzn. Na każdym z blatów wycinamy koła ( jedno w drugim). Wyjmujemy najmniejsze koła czyli środki i zamieniamy je miejscami. Następne koła zostawiamy , a następne zamieniamy. Wyjdą nam tez blaty tylko kolorowe jak zebra.
Krok 2 - Torcik malinowy foto
3
Kremówki ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fixy. Zamrożone maliny wyjmujemy i kruszymy je na drobne kawałeczki. Dodajemy do gotowej śmietany. Bierzemy na jasny spód 2 łyżki kremówki i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy kolorowy blat i robimy to samo. następny blat i znów śmietana. Gdy dotrzemy do ostatniego ciasta - jasnego, przygotowujemy masę ajerkoniakową.
Krok 3 - Torcik malinowy foto
4
Do 300ml mleka wsypujemy proszek dodajemy 100g masła i miksujemy. Masą smarujemy wierzch ciasta i jego brzegi. Na górze układamy owoce i ozdabiamy listkami, natomiast brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Krok 4 - Torcik malinowy foto
5
A tak wygląda jego przekrój.
Krok 5 - Torcik malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 18.10.2012 09:38
palce lizać
ewka1978 20.07.2012 11:53
piękny
Joanna46 20.07.2012 11:41
Maliny pysznie się zapowiadają w tym cieście.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak