Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowy
2. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.
3. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
6. Sprawdzanie patyczkiem stopień upieczenia ciasta: w tym przypadku patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
7. Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
8. Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
9. Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.