Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo-wiśniowy
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 części.
masa jogurtowa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie tężeć, mieszamy z jogurtem i przekładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.
masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Masą śmietanową smarujemy boki i wierzch biszkopta. Robimy różyczki, układamy mandarynki. Możemy dekorować według własnych upodobań.