Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik makowo- serowo- miętowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 średnie
cukier 0,5 kubka
mąka pszenna 1 czubata łyżka
MAK MIELONY 4 czubate łyżki
soli szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 0,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
poncz
sok z cytryny 1 łyżka
rum 1 łyżka
woda 1/4 kubka ciepłej
cukier 1 łyżeczka
masa
ser biały 250 g
śmietana kremówka 170 ml
mięta 0,5 kubka suszonych listków
śmietan fix 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
DODATKOWO:
czekolada mleczna 100 g
mleko 1 łyżka
mięta 1 garść suszonych listków

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo- serowo- miętowy

Kroki postępowania

1
Składniki na torcik są podane na małą tortownicę, 18cm średnicy, na dużą trzeba wszystkie składniki pomnożyć razy dwa :)

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka ubić z octem z proszkiem do pieczenia i powoli dolewać do ubitych białek.
Następnie powoli dosypywać wymieszane razem mąki, cukier i mak.

Wylać ciasto na blaszkę której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni i piec przez około 45 min.

Po tym czasie wyciągnąć i poczekać aż wystygnie.

Przeciąć na pół.

Każdą połówkę posmarować ponczem zrobionym z ciepłej wody wymieszanej z cukrem, rumem i sokiem z cytryny.
Krok 1 - Torcik makowo- serowo- miętowy foto
2
Ser biały zmiksować na gładką masę. Do sera dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody, cukier i suszone liście mięty, znów porządnie zmiksować.

Kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem. Wymieszać z masą serową.
Krok 2 - Torcik makowo- serowo- miętowy foto
3
Przełożyć biszkopt masą (najlepiej w tortownicy). Wstawić na około godzinę do lodówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokruszone liski mięty. Łyżeczką na papierze do pieczenia zrobić z odrobiny czekolady trzy płaskie kleksy, włożyć do zamrażarki. Do reszty czekolady dodać mleko (najlepiej ciepłe), dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Następnie udekorować sztywnymi kleksami.
Krok 3 - Torcik makowo- serowo- miętowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 30.09.2014 17:06
na pewno pyszne :)
Klausia 24.07.2014 20:48
jaki ładny tort :)
Ola1young 19.06.2014 15:23
na pewno pyszny był
Wacław 31.05.2014 13:33
,moje ulubione smaki,pycha
Ankha 08.05.2014 20:52
Jak on kusi, niesamowity ;)
Wacław 08.05.2014 13:20
cos dla łasucha ,coś dla mnie ;-)
Agnieszka-87-25 08.05.2014 08:05
pyszny wypiek :)
RenataZ-et 06.05.2014 23:55
wygląda zachęcająco :)
Iwona56 05.05.2014 19:51
Fajne smaki
mirosława4 04.05.2014 17:03
bardzo ciekawe połączenie smaków,zapewne był smaczny
Klausia 04.05.2014 15:02
mmm pyszne :)
Katarzyna/kate1980 03.05.2014 20:28
apetycznie wygląda
molanka 03.05.2014 16:17
ciekawe połączenie, myślę że każdy znajdzie coś dla siebie
Pyszota 03.05.2014 11:22
Pyszny deser :)
jasiek 30.04.2014 23:24
doskonałe ciacho
Milka100 30.04.2014 21:40
palce lizać
Klausia 30.04.2014 21:28
ciasto w moich smakach :)
cukiereczek 30.04.2014 18:41
niebo w buzi
matesko 30.04.2014 12:10
trochę pracowite ciasto, ale dobre
Wiesława1 30.04.2014 07:26
ciekawy torcik
IZABELA29 29.04.2014 08:41
zapewne smaczne ciacho
Milka100 19.01.2014 21:27
rewelacyjny tort makowy
Stenka 17.12.2013 18:29
apetycznie wygląda
artur7 05.12.2013 13:28
pysznosci same
Katarzyna/kate1980 03.12.2013 21:40
cudnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak