Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo kawowy obsypany migdałami
Kroki postępowania
5 jajek
5 łyżek cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM;
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka 2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
250 g margaryny dobrej jakości
50 g rodzynek
PONCZ:
1 kieliszek spirytusu
125 ml wody przegotowanej i ostudzonej
1 łyżeczka cukru
dodatkowo;
płatki migdałowe
orzechy laskowe tarte
wiśnie kandyzowane
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na pianę dodajemy pod koniec cukier.
Łączymy z żółtkami. Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm i pieczemy 35 - 40 minut w temp 175 stopni C
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy.
Margarynę ucieramy na puch, a następnie do niej dokładamy po łyżce budyniu.
Rodzynki zaparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem spirytusu,odsączamy na sitku.
Dodajemy do kremu.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej (ok.50 ml.) ilości wody .
Gorącą wodę łączymy z spirytusem i cukrem, studzimy.
Ciasto po upieczeniu kroimy na dwa blaty.
Skrapiamy ponczem i przekładamy kremem, Zostawiamy trochę kremu do ozdoby.
Smarujemy cały torcik kremem, obsypujemy tartymi orzechami laskowymi, ozdabiamy płatkami migdałowymi i wiśniami.
Chłodzimy około 4 godzin w lodówce ale i tak najlepszy jest na drugi dzień .