Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik księżniczka dla mojej wnusi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Biszkopt 1 szt. okrągły,
mąka tortowa 1, 5 szkl,
mąka ziemniaczana 2/4 szkl,
jajko 7 szt,
proszek do pieczenia 2/5 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,
rosół warzywny szczypta,

krem śmietankowy;

śmietana 30% 10 szt. ( 2 litry)
śmietan fix 5 -6 op,
cukier puder 2 -3 łyżki,

dodatkowo;

wiórki kokosowe 100 g,
Krem: 1 op,(masa malinowa śmietankowa)
dżem 1 słoik( smak według uznania)
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik księżniczka dla mojej wnusi

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy na sztywną puszystą masę ze szczyptą soli. Na koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej przesiewny mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut a (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Rada:
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.

W wystudzonym biszkopcie na środku wycinamy otwór abyśmy mogli włożyć lalkę barbie.

Po wycięciu biszkopt kroimy na trzy blaty.
Każdy blat nasączamy sokiem pomarańczowym.

Spód biszkoptu układamy na paterze smarujemy dżemem (smak jaki kto lubi ). Następnie nakładamy krem malinowy - gotowy krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu. Nakładamy drugi blat, smarujemy kajmakową masą kajmakową.
Na masę nakładamy wcześniej przygotowany krem śmietankowy.
Nakładamy trzeci blat.
W środek wkładamy lalkę i dekorujemy tort.
Sukienkę wypełniamy kremem śmietankowym i malinowym.
Dekorujemy koralikami, kwiatkami, a boki obkładamy kremem śmietankowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:35
tort na medal.
Patrycja33 09.05.2018 21:23
super torcik, niejedna dziewczynka byłaby prze szczęśliwa z takiego torta:)
KORAL 07.05.2018 17:11
Świetna praca :)
Bożena Matuszczyk 07.05.2018 16:58
Dziękuję serdecznie , przekaże życzonka wnusi.;)
bietka 07.05.2018 13:55
Wow jaki piękny torcik, wszystkiego najlepszego dla wnusi : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak