Torcik księżniczka dla mojej wnusi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Biszkopt

    1 szt. okrągły,
  • mąka tortowa

    1, 5 szkl,
  • mąka ziemniaczana

    2/4 szkl,
  • jajko

    7 szt,
  • proszek do pieczenia

    2/5 łyżeczki,
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki,
  • rosół warzywny

    szczypta,

krem śmietankowy;

  • śmietana 30%

    10 szt. ( 2 litry)
  • śmietan fix

    5 -6 op,
  • cukier puder

    2 -3 łyżki,

dodatkowo;

  • wiórki kokosowe

    100 g,
  • Krem:

    1 op,(masa malinowa śmietankowa)
  • dżem

    1 słoik( smak według uznania)
  • dekoracja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy na sztywną puszystą masę ze szczyptą soli. Na koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka na przemian z cukrem. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej przesiewny mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut a (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Rada:
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.

W wystudzonym biszkopcie na środku wycinamy otwór abyśmy mogli włożyć lalkę barbie.

Po wycięciu biszkopt kroimy na trzy blaty.
Każdy blat nasączamy sokiem pomarańczowym.

Spód biszkoptu układamy na paterze smarujemy dżemem (smak jaki kto lubi ). Następnie nakładamy krem malinowy - gotowy krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu. Nakładamy drugi blat, smarujemy kajmakową masą kajmakową.
Na masę nakładamy wcześniej przygotowany krem śmietankowy.
Nakładamy trzeci blat.
W środek wkładamy lalkę i dekorujemy tort.
Sukienkę wypełniamy kremem śmietankowym i malinowym.
Dekorujemy koralikami, kwiatkami, a boki obkładamy kremem śmietankowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:35
tort na medal.
Patrycja33 09.05.2018 21:23
super torcik, niejedna dziewczynka byłaby prze szczęśliwa z takiego torta:)
KORAL 07.05.2018 17:11
Świetna praca :)
Bożena Matuszczyk 07.05.2018 16:58
Dziękuję serdecznie , przekaże życzonka wnusi.;)
bietka 07.05.2018 13:55
Wow jaki piękny torcik, wszystkiego najlepszego dla wnusi : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat