Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik królowej w mojej wersji

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 700 ml
masło 200 g
orzechy laskowe 200 g
cukier 5 łyżka
czekolada gorzka 4 kostka
herbatniki 2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik królowej w mojej wersji

Przygotować niezbędne składniki, następnie orzechy laskowe kroję na mniejsze kawałeczki, w dalszej kolejności, na dnie okrągłej tortownicy układam herbatniki, następnie większą torebkę z zawartością mieszam z cukrem i z 300 ml. mleka, mieszam do zupełnego rozpuszczenia składników, w dalszej kolejności w rondelku zagotowuję 300 ml mleka, gdy mleko się zagotuje wlewam rozpuszczone składniki i gotuję na małym ogniu, wciąż mieszając. Zdejmuję z gazu, dodaję masło i mieszam aż masło się zupełnie rozpuści, wsypuję rozdrobnione orzechy i mieszam, studzę. Następnie połowę masy wylewam na ułożone herbatniki, wyrównuję i na wierzch znów wykładam warstwę herbatników, następnie wylewam drugą połowę masy, znów przykrywam herbatnikami. Kolejnym etapem będzie zmiksowanie mniejszej saszetki z pianką z 100 ml mleka schłodzonego i miksować do uzyskania puszystej pianki. Piankę wykładam na wierzch z herbatnikami i równam, czekoladę gorzką ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję wierzch torciku. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 07.02.2013 13:55
napewno pychotka
Krakowianka 07.02.2013 13:37
jak ja lubię takie ciasta :) mmmmmmmmmmm az ślinka cieknie
Bogumiła
Bogumiła 07.02.2013 13:34
niebo w gębie
Bogumiła
Bogumiła 07.02.2013 13:34
niebo w gębie
artur7 07.02.2013 13:21
ślinka cieknie
Laila2786 07.02.2013 13:19
prezentuje się pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak