Torcik królowej w mojej wersji

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    700 ml
  • masło

    200 g
  • orzechy laskowe

    200 g
  • cukier

    5 łyżka
  • czekolada gorzka

    4 kostka
  • herbatniki

    2 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować niezbędne składniki, następnie orzechy laskowe kroję na mniejsze kawałeczki, w dalszej kolejności, na dnie okrągłej tortownicy układam herbatniki, następnie większą torebkę z zawartością mieszam z cukrem i z 300 ml. mleka, mieszam do zupełnego rozpuszczenia składników, w dalszej kolejności w rondelku zagotowuję 300 ml mleka, gdy mleko się zagotuje wlewam rozpuszczone składniki i gotuję na małym ogniu, wciąż mieszając. Zdejmuję z gazu, dodaję masło i mieszam aż masło się zupełnie rozpuści, wsypuję rozdrobnione orzechy i mieszam, studzę. Następnie połowę masy wylewam na ułożone herbatniki, wyrównuję i na wierzch znów wykładam warstwę herbatników, następnie wylewam drugą połowę masy, znów przykrywam herbatnikami. Kolejnym etapem będzie zmiksowanie mniejszej saszetki z pianką z 100 ml mleka schłodzonego i miksować do uzyskania puszystej pianki. Piankę wykładam na wierzch z herbatnikami i równam, czekoladę gorzką ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję wierzch torciku. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 07.02.2013 13:55
napewno pychotka
Krakowianka 07.02.2013 13:37
jak ja lubię takie ciasta :) mmmmmmmmmmm az ślinka cieknie
Bogumiła 07.02.2013 13:34
niebo w gębie
Bogumiła 07.02.2013 13:34
niebo w gębie
artur7 07.02.2013 13:21
ślinka cieknie
Laila2786 07.02.2013 13:19
prezentuje się pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat