Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik kremowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
kakao 6 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 8 szt
olej 1/2 szkl
woda 5 łyżki
Krem:
śmietana kremówki 1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 łyżeczek
cukier puder 1 szkl
woda
cukier waniliowy 3 łyzeczki
serek homogenizowany 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: torcik kremowy

Ubijamy jajka z cukrem . Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewamy ciasto blaszki. Ciasto pieczemy ok.30 minut 180 stopni. Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i odstawiamy do schłodzenia. Następnie kroimy wzdłuż na 3 części. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier. Następnie dodajemy serki homogenizowane. I na sam koniec wlewamy mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Międzyczasie nasączamy placki przegotowaną chłodną wodą z dodatkiem cukru waniliowego połączoną z alkoholem. Po 15 minutach wyjmujemy masę powinna być już gotowa do przełożenia ciasta. Przełożone ciasto dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 03.11.2012 11:47
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak