Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

torcik kremowy

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szkl
cukier
1 szkl
kakao
6 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajko
8 szt
olej
1/2 szkl
woda
5 łyżki
Krem:
śmietana kremówki
1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat
10 łyżeczek
Sklep Prymat
cukier puder
1 szkl
woda
cukier waniliowy
3 łyzeczki
Sklep Prymat
serek homogenizowany
3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: torcik kremowy

Ubijamy jajka z cukrem . Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewamy ciasto blaszki. Ciasto pieczemy ok.30 minut 180 stopni. Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i odstawiamy do schłodzenia. Następnie kroimy wzdłuż na 3 części. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier. Następnie dodajemy serki homogenizowane. I na sam koniec wlewamy mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Międzyczasie nasączamy placki przegotowaną chłodną wodą z dodatkiem cukru waniliowego połączoną z alkoholem. Po 15 minutach wyjmujemy masę powinna być już gotowa do przełożenia ciasta. Przełożone ciasto dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 03.11.2012 11:47
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak