torcik kremowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • kakao

    6 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    8 szt
  • olej

    1/2 szkl
  • woda

    5 łyżki
  • Krem:

  • śmietana kremówki

    1 l
  • żelatyna

    10 łyżeczek
  • cukier puder

    1 szkl
  • woda

  • cukier waniliowy

    3 łyzeczki
  • serek homogenizowany

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy jajka z cukrem . Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewamy ciasto blaszki. Ciasto pieczemy ok.30 minut 180 stopni. Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i odstawiamy do schłodzenia. Następnie kroimy wzdłuż na 3 części. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier. Następnie dodajemy serki homogenizowane. I na sam koniec wlewamy mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Międzyczasie nasączamy placki przegotowaną chłodną wodą z dodatkiem cukru waniliowego połączoną z alkoholem. Po 15 minutach wyjmujemy masę powinna być już gotowa do przełożenia ciasta. Przełożone ciasto dekorujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna87 03.11.2012 11:47
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat